НОВОТО МЕНЮ НА ЧЕШКИЯ ДИЗАЙН


Неоновите табели в SMETANAQ, изработени от Davis & Miller

Designblok е най-популярният фестивал за съвременен дизайн в Чехия, който представя новото и различното от сферата на визуалните изкуства и събира активните дизайнери, архитекти и артисти от цялата страна именно в Прага. Програмата му може да се раздели на две основни части – комерсиална, която включва вече известни чешки брандове като: Brokis, Bomma, Křehký, Kavalierglass, Ton и Rückl; и независима или артистична – с доста голяма селекция от активни дизайнери, които представят най-новите си колекции или просто идеи, които им предстои да осъществят в близкото бъдеще. Към тази част може мислено да включим и събитията, представящи дипломни проекти на дизайнери от цяла Европа в сферите продуктов и моден дизайн.

С други думи това е събитието, в рамките на което всеки гост може да дегустира чешкото меню както на традиционни, така и на съвсем нови продукти, имайки предвид и темата на тазгодишното издание – храна. Храна в конкретен и в широк аспект; храна във физически и в социокултурни ситуации; храна, която може да бъде видяна във всяка една форма и изразена по невероятно много начини по време на фестивала. Подобно на готвенето дизайнът не е самостоятелно начинание или поне очертанията му се разширяват все повече в последните години и започват да приютяват хора от разнообразни сфери, с разнообразен опит и виждания – архитекти, фотографи, куратори, хуманитаристи и други – като всеки допринася по някакъв начин за развитието на света или поне на средата около себе си.

Срещата на различни гледни точки не винаги е красива, но със сигурност води до развитие и ако се огледаме в нея ще открием белези на съвремеността, които не бихме забелязали при други обстоятелства, и именно с това тя е ценна и може да играе ролята на лакмус. В този смисъл, представяме две перспективи към колективния характер на дизайн процеса в момента: SMETANAQ – физическо пространство, което успява да събере 15 дизайнери на едно място; да разчупи отношенията между клиент, продавач, артист, галерист и какво ли още не и да промени ролите и позициите им; и да се превърне в жива лаборатория в сърцето на Прага; и UNOSTO – неформално сдружение, създадено от 10-ма приятели от Академията за изкуства, архитектура и дизайн в Прага, чието общо поле е бижутерията, а начините, по които всеки достига до нея – тотално различни.Дениса Адолфова в ателието си, снимката е направена от Eva Neuzilova Photography
 
SMETANAQ

Четриетажна къща, намираща се на ул. Smetanovo nábřeží, от където всъщност идва и интересното ѝ име, която отваря врати за гости буквално преди няколко месеца, и моментално раздвижва артистичните пластове на Прага. На нейна територия се преплитат дизайн, култура и изкуство и не спират да си взаимодействат дори за секунда. Специфичната ѝ атмосфера се усеща от момента, в който си взимаме кафе от първия етаж, минаваме през магазина за чешки дизайн и стигаме до галерията на последния. Истината е, че енергията на пространството не се дължи единствено на развитието на сградата в последната година, а на една много по-дълга история, започваща още през 1846 с чертежите на Бернхард Грюбер и в последствие приминала през редица различни етапи. В момента сградата е абсолютен микс между съвременнен интериор, с помощта екипите на Qarta, Kovopo, Petr Hak, Bomma, PRECIOSA, Davis & Miller, и оригинална архитектура от 19-ти век по план на самия Грюбер. Това, което придава най-голяма красота обаче е усещането, че нищо не е случайно и че всеки един елемент е разположен точно там, където винаги е трябвало да бъде. Синергията е толкова силна, че създава едно прекрасно хомогенно поле, защитено пространство за дизайн, култура и изкуство, както споменахме в началото.Черен кожен портфейл на twentysix, едно от дизайн студията в SMETANAQ

Освен естетическа наслада посетителите на SMETANAQ получават много повече, а под посетители имаме предвид всеки един човек, който в някакъв момент от деня си успява да се скрие от останалия свят вътре в защитените измерения на къщата. В това число влизат преди всичко дизайнерите, които прекарват по-голямата част от ежедневието си на втория етаж, наречен съвсем подходящо Bottega, т.е. ателиета, където в момента се произвеждат ръчно изработени изделия в лимитиран брой, които могат да бъдат закупени отново в същия момент. В същия смисъл освен тези изделия всеки има свободата да измисли и предложи нов модел или кройка, който да бъде специално изработен за него. Освен това всеки посетител има свобода да се разходи, където пожелае, и съответно има възможност да надникне зад кулисите на дизайн процеса и то в различните му сфери – обработка на кожа, бижутерство, моден дизайн. На същия етаж има и фотостудио, а също така периодично се провеждат различни събития отворени за публиката – презентации, представяния, дискусии, лекции и подобни.

Петнадесетте дизайнери, който в момента работят в Bottega-та са представители на различни сфери и повечето вече имат известен опит зад гърба си и са представяни са не един път в рамките на Designblok или на други подобни събития и фестивали в Чехия и навън. Това, което ги обединява е общата визия, че това, което създават, не трябва да се превръща в масово производство, а да запази измеренията си – уникално, лимитирано – и да се създава с мисъл за бъдещата си употреба и собственик, т.е. до някаква степен изделията, които може да намерите там, са винаги по поръчка.

Втората характеристика, която ги сближава, е нестихващото желание да експериментират с неизвестното, непознатото, неизползваното, а това могат да бъдат нови материали, нови техники за изработка и обработка и, разбира се, смесване на различни добре познати такива. В този смисъл възможността да работят заедно, независимо от и по-скоро с помощта на различията си, може да се приеме за есенциална, основополагаща.

 

In motion, брошка на Карла Олшакова и гердан на Маркета Рихтерова, част от UNOSTO

UNOSTO 

Неформален колектив с визия за развитие на съвременна чешка бижутерия посредством организиране на и участие в различни събития (изложби, работилници, дискусии) в Чехия и извън страната. Колективът, деветима дизайнери и един куратор, има вече доста опит зад гърба си, като например редица изложби, за които избират обща тема и пресъздават специфичната си гледната точка чрез материал и техника, с които всеки един от тях би искал да работи в конкретния момент. Освен че създават колективно всяко свое събитие те също така канят и външни артисти – графични дизайнери, продуктови дизайнери, архитекти, фотографи, които се включват в зависимост от измеренията и големината на идеята.

Споделената визия и желание за популяризиране и развитие на бижутерството в контекста на съвременна Чехия не е единствената пресечена точка между представителите на UNOSTO. Това, което създава невидима, но неразрушима, връзка между тях е вниманието им към детайлите и многопластовата концептуалната мрежа, очертаващи се във всичко, което излиза от тях, и то не само от тях като група, а и като индивидуални дизайнери. Освен сплотеността им в рамките на UNOSTO всеки един има самостоятелно портфолио и изяви, в които се наблюдава отново това деликатно отношение към визуалната среда, но вече в други насоки, чрез други материали и изразни средства.In motion, брошка на Настасия Алеиникава, част от UNOSTO
 

Последната колекция на колектива се казва Inmotion и изследва идеята за постоянното движение, в което се намират телата и умовете ни, всяка секунда, всеки ден. Това движение рамкира съвременната култура и живот в кръгова структура – създава се непрестанно в себе си, но също така и отвъд себе си. Чрез тази колекция дизайнерите задават въпроса дали ние сме тези, които се движим и задвижваме, т.е. активните, или се намираме в един вече динамичен свят, който ни предава движение, т.е. позицията ни е по-скоро пасивна.

Inmotion отразява тези философски търсения в работата на Катерина Матехова, Карла Олшакова и Настасия Алеиникава, които използват техниките на кинетичния дизайн и експериментират с традиционни методи за чешката бижутерия. Те създават брошки и дълги гердани с висулки, които непрестанно се люлеят и въртят, задвижвани единствено от собственото си тяло и форма. Лусие Худкова и Маркета Рихтерова имитират невидимия растеж в природния свят с цялата му деликатност и крехкост, но и с цялата му сила и нестихваща енергия за живот. Природата играе важна роля и в работата на Клара Шипкова – кинетична брошка, отразяваща променящите си фази на луната. Мартин Вернер се вдъхновява от плавните движения на графити артистите и пресъздава линиите на ръцете им в прекрасна брошка.

Колекцията Inmotion е представена до този момент на Munich Jewellery Week 2016 като изложба, курирана от Тереза Волна, а през декември ще гостува и в Чешки център София. Датата на откриването 20 декември, от 18:00 часа, а бижутата ще бъдат в Чешкия център до 31 януари догодина.

КОГА: 20 ДЕКЕМВРИ - 31 ЯНУАРИ
КЪДЕ: ЧЕШКИ ЦЕНТЪР СОФИЯКалендар

  • П
  • В
  • С
  • Ч
  • П
  • С
  • Н