Отвъд нотите

снимка: Георги Величков

Какво би станало ако обединим страстния латино ритъм на "Буена Виста Сосиал Клуб" с магичното звучене на българския фолклор? Отговорът на този въпрос определено ще ни отведе отвъд нотите.
Всъщност историята на проекта “Отвъд нотите” започва още в далечната 2008 г., когато кубинският пианист Роберто Фонсека гостува на IV фестивал "Джаз Плюс" със своя квинтет и изнася виртуозен концерт в зала “България”. Това негово идване в страната ни съвпада с края на европейското му турне и Роберто успява да прекара няколко дни потапяйки се в атмосферата на Стара София. Впечатленията, които натрупва по-късно се трансформират в  пиесата му “Bulgarian” - част от албума му “Akokan” (2009). Дълбоката възхита от българския фолклор е заложена в краткото му представяне на албума, в което артистът от "Буена Виста Сосиал Клуб" разказва за извора на вдъхновение, който идва от неравноделните ритми и многопластовото звучене на нашия фолклор. 
Още по това време Роберто споделя, че мечтае да направи съвместен проект с български вокален състав, както и, че е влюбен в една конкретна песен - “Девойко мари хубава”.

Но трябва да се изнижат няколко години, доста натрупан опит и няколко срещи, след концертите на пианиста през 2016 и 2018 г., с хор "Нови Български Гласове”, водени от маестро Георги Петков, за да се оформи цялата картина в проекта “Отвъд нотите". Да трансформираш българския фолклор през призмата на кубинската чувствителност и от друга страна да усетиш богатството и многопластието на авторската музика на този гениален кубински пианист, за да ги вплетеш в нещо ново и необикновено, е истинско музикално предизвикателство. Музикалната среща на кубинското трио на Роберто Фонсека и хор "Нови Български Гласове", се случва в невъзможната пандемична година 2020 г., но поставените множество препятствия от всякакъв характер не са пречка пред осъществяването на силната музикална идея.

Тук българският фолклор диша в огъня на кубинския джаз и се излива в една нова, завладяваща пулсация. Отговорни за това ново пътешествие са Роберто Фонсека и неговата завладяваща музика, изсвирена с помощта на великолепните Янди Мартинес - бас и Рули Ерера - ударни и талантливите момичета от спечелилия “Латин Грами” хор "Нови Български Гласове" под диригетството на доц д-р Георги Петков, чиито са вълнуващите вокални аранжименти на проекта. В тази продукция на "Джаз Плюс" и "Монтуно Продуксионес" ще можем да чуем нов, мащабен вокален аранжимент на Георги Петков на пиесата на Роберто Фонсека “Bulgarian”.
Този аранжимент ме кара да се уверя в съществуването на Бог”, споделя Роберто Фонсека, виждайки нотите, изпратени му от маестро Петков. 

"Отвъд нотите" ще чуем на 8 юли от 20ч. в SOFIA LIVE CLUB.

Календар

  • П
  • В
  • С
  • Ч
  • П
  • С
  • Н