БЕЗ ПОДКАСТ НЕ МОГА

Няколко англоезични подкаста, които ни разказват за истории, случки и личности, едновременно близо и далеч от нас.This American Life

За всички, за които подкастите са част от ежедневието, това е отдавна познато заглавие. За тези, които го чуват за първи път: This American Life от години поглежда задълбочено към живота днес от призмата на хора от различни области и социални слоеве. И така до голяма степен внесе иновация в съвременната журналистика и нехудожествено разказване. Във формата си на радио предаване, то дори предшества подкаст формата – първият му епизод се излъчва на 17 ноември 1995 г. Сега слушателите му са над 2 милиона, а епизодите над 600. През 2014 г. This American Life започнаха разследващия обстоятелствата около реално убийство Serial, а последният хитов подкаст на същия екип е S-Town, поглед расизма и консерватизма в Алабама. И един любопитен факт: българският писател Николай Грозни, живял в САЩ, Индия и Франция през годините, се появява във втория сезон на This American Life.

www.thisamericanlife.org

 Nocturne 
Какъв е животът на продавач на елхи посред нощ в Ню Йорк, ловуващ в малките часове рибар в Корнуол или на караща поредна нощна смяна лекарка в Сан Франциско? Nocturne ни кани на едно по-различно впускане в нощта. Подкастът събира историите на различните видове „нощни птици“ - всеки епизод е посветен на отделен човек, който работи или намира вдъхновение (или точно обратното) в този отрязък от денонощието. Идеята започва през 2014 г., когато създателката му Ванеса Лоу, преди продуцент на документални радио предавания, страда от безсъние. Тя го описва като „есеистично радио“ и това е действително най-доброто определение за съдържанието на проекта.

nocturnepodcast.org

 Death Sex and Money
Заглавието звучи като да става въпрос за всичко и донякъде подкастът специализира именно в това – всичко, което интересува съвременния човек и търсене на „значи има и други като мен“ реакции сред слушателите. Сред засегнатите теми от Анна Сейл, която има опит в политическата журналистика, са интимността и отношенията между хората днес, все по-големите трудности в процеса на професионално утвърждаване днес, разривът между класите, израстването с аутизъм, дългогодишните гловоболия покрай студентските кредити в западните университети. От време на време се появяват и някои по-популярни гости като Алек Болдуин, Махершала Али, Джейн Фонда. Продукция на Националното радио на САЩ (NPR).

feeds.wnyc.org/deathsexmoney 

Monocle: The Big Inteview и Meet The Writers
Monocle е често посочван като вдъхновение за завръщането на списанията във физическа форма, но начина, по който истински отговаря на днешните времена, е в това, че предлага съвсем различно съдържание онлайн и офлайн. Подкастите на изданието са истинска златна мина, а един от тях е The Big Interview, който представя половинчасови разговори с личности от политиката, бизнеса, културата и дизайна – често по-лични и задълбочени, отколкото очакваме.

Ако пък свързвате писателите със стереотипа на циничния и деструктивен типаж, истината може да се окаже доста по-различна. Насочете се към Meet The Writers, който представя обещаващи и отскоро утвърдени автори. Този подкаст е и идеален гид към актуалната англоезична литература.

monocle.com/radio/

 
Close Encounters

Продукция на The Guardian и сексоложката Аликс Фокс от осем епизода, която поглежда сексуалността днес от различни ъгли и през живота на хора, които рядко говорят за личния си живот: какво е да си в полиаморна връзка, какво е да си гей мюсюлманин във Великобритания, възможна ли е интимността при асексуалните. Това, което отличава подкаста, са липсата на сензационност или воайорство при обсъждането на тези теми. 

soundcloud.com/closeencounterspodcast

  

Reversal of the Muse

Един като че ли малко известен и за кратко просъществувал подкаст от 2016 г., въпреки  известната си създателката, интересните си гости и улавянето на духа на времето чрез тематиката му. В Reversal of the Мuse певицата Лаура Марлинг говори с други свежи имена на музикалната сцена (като Марика Хакман, Shura, Haim) по темите за често проблемното възприетия към жените в изкуствата, кога красотата пречи и помага, различава ли се креативността при мъжете и жените. Името на подкаста идва от цитат на художничката и скулптор Леонора Карингтън (1917-2011), която в интервю по повод участието си в сюрреализма през 30-те години на ХХ век, заявява: „Нямах време да бъде чиято и да е муза.“

soundcloud.com/reversalofthemuse
The Ezra Klein Show
Когато новините и имената идват в повече, безценно е да имате гид в информационния хаос. The Vox е медиа, посветена именно на предаването на световните новини едновременно в детайли и в перспектива, а същата политика следват и подкастовете им – в случая на главния редактор Езра Клайн, който често се опитва да гледа към света и обществото отвъд кликбейт заглавията.

https://www.vox.com/ezra-klein-show-podcast
Календар

  • П
  • В
  • С
  • Ч
  • П
  • С
  • Н