Походен дизайнГледките отвисоко са едни от най-добрите дизайнерски постижения на природата. Спират дъха и в същото време ти дават въздух. Затова и всеки пътеводител за планината трудно успява да предаде визуално цялата поглъщаща красота на върхарите. Панорамните гледки, които дори човешкото око трудно поема, са предизвикателство за всеки дизайнер, който се осмели да ги събере в лого, плакат, значка, книга или обикновен надпис. И макар да сме свикнали пътеводителите за планински туризъм да са по-скоро информативно, отколкото визуално издържани, винаги е приятно да попаднеш на нещо, родено от любовта между дизайна и планината.

В книжарниците е пълно с полезни книги за различни походи и преходи из родните и чужди висини, но изглежда е все още рядкост в тях да се обръща особено внимание на дизайна. Сякаш наистина това е неравна битка с натуралната божествена красота, в която никой не смее да се впуска. За разбирачите вероятно няма и нужда, но ако сте начинаещ турист ентусиаст или пък въобще не осъзнавате, че това може да е и вашият начин за презареждане, добрият дизайн е нещото, което да прикове вниманието ви и да прикани погледа ви да го удостои с внимание. Всеки би си казал, че това е вече правено и е лесно достъпно в интернет, но аналоговото удоволствие от печатната книга има и практична страна - пести батерията на телефона, не зависи от обхвата, съхранява спомените във физически формат и може да краси библиотеката ви като сувенир.


 

Скреч карта на хижите

Любопитен подход към принципа "Опознай планината, за да я обикнеш", откриваме в скреч картата "Хижите на България", проект на "Планинари". Постерът с размери 56 на 83 см. представя карта на страната, илюстрирана от младата художничка Моника Янева, която е родом от Варна и се определя като начинаещ планинар.
В пресъздадения от нея ребус от равнини, реки и планини и техните естествени обитатели са скрити стоте най-популярни, “посещавани и епични” хижи. Идеята е картата да ни послужи като своеобразен трофей в изследването им, като чрез изтриването да откриваме местата, които сме посетили и после гордо да ги закачим на стената си.

Един наистина чудесен подарък за всички прохождащи и вече опитни любители на планината и природата. Освен него може да следите и страницата на “Планинари” в "Инстаграм", където допълват новините около тях с полезна информация за хижите от картата, накъде може да тръгнете след като вече сте ги достигнали и кои заслони и гледки да не пропускате по пътя.

“Планинари” е онлайн на www.planinari.com и @planinariiМалка книжка за планината

Проектът “Планинка” на Мариана Киречева и съпруга ѝ Милен Иванов успява да запълни точно гореописаната ниша в книгоиздаването със семпъл и изчистен дизайн. Тяхната първа книжка за планината, посветена на Рила, се появи преди две години и видя бял свят, благодарение не само на техния ентусиазъм и усилия, но и на дарителска кампания в “Платформата”. След успеха ѝ, две години по-късно до нея гордо се нареди и втората - за Пирин.

Всичко в двете книги минава през ръцете на Мариана - от оформлението, дизайна на логото, визуалната идентичност, през фотографиите до събирането и систематизирането на информацията и обхождането на маршрутите на терен. За всяко едно от тях ѝ помага съпругът ѝ Милен Иванов, който също е дизайнер, но в друга сфера и участва с кадри и съвети. Резултатът от съвместните им усилия осезаемо лъха на удоволствие и любов към процеса.Книжките определено не са насочени към туристите с опит, а по-скоро целят да възпламенят интереса на начинаещите или бъдещите такива с полезни съвети, информация и ясна система от три основни раздела. Първият е за опознаване на планината, за да може всеки да е подготвен в аванс къде отива и какво го очаква там. В него има карта на парковете и резерватите, както и важни насоки за хижи, заслони и основни върхове.

Централна е частта, посветена на преходите, които обикновено са еднодневни, като в книгата за Пирин те добавят повече от 15 маршрута. Разделът съдържа не само идеи накъде да поемете, но и подробни указания как да изберете според времето и издръжливостта си с детайли за денивелация, илюстративна карта, хижите по пътя. Предвидено е място и за споделяне на преживяването - поле за писане, където да излеете чувствата и впечатленията си.Третата част е последна, но не и по значение. В нея има чеклист за най-необходимото, което трябва да присъства в една туристическа раница, съвети как точно да я подредите за по-голямо удобство, как да се движите в планината и какви са основните правила при тръгване на поход.

В края на книжката ви очакват и няколко авторски фотографски и илюстраторски картички от планината, които да изпратите на приятел по старомодния начин или просто да подарите на някого, за да предадете нататък емоцията.

“Планинка” е онлайн на www.planinka.bg и @planinka.bgКалендар

  • П
  • В
  • С
  • Ч
  • П
  • С
  • Н