Колко добре познаваме телата си?


илюстрация: Borislava Willnevermadeit & Stalker Since 1993

Колко добре всъщност познаваме тялото си? Оказва се, че почти всяка втора  жена не знае къде се намира вагината ѝ, не знае какво точно е това и не може да назове правилно половите си органи. 
 
За повечето жени (както беше и при нас) обикновено са нужни години, докато започнат да разбират тялото си, как работи то и какво им харесва. Най-често това се случва с цената на много страхове, несполучливи връзки и невъзможност да говорим с партньорите си. 
 
Обществените норми са ни възпитали да живеем в постоянен стрес за това как изглеждаме, да анализираме всяка частица на тялото си, да бързаме да премахнем всичко, което списанията или модата смятат за недостатък и да изпадаме в ужас само при мисълта, че може да има капка кръв по панталоните ни. Въпреки че жените съставляват над половината население на земята, все още се борим с много обществени стереотипи и стигми – една от тях е възможността да говорим свободно за своето тяло, без срам и притеснение. Всички тези теми “табу” около тялото, менструацията, женската мастурбация, секса и сексуалното здраве могат да направят порастването много шантаво и стресиращо преживяване. 


От една страна това се дължи на липсата на часове по сексуално образование в училище (в едва 10% от училищата има такива). От друга – на това колко е трудно, а понякога дори невъзможно, да разговаряме за секс и взаимоотношения вкъщи. За съжаление, липсата на подготвеност резултира в плашещи статистики, които нареждат България на първо място по нежелана бременност в Европа при момичета между 15 и 19 години. 
 
Ние искаме да променим това. Искаме да насърчим любопитството на младите момичета, както и това на момчетата и техните родители, към проучване и говорене за въпросите, свързани с интимността и грижата за нашето сексуално здраве. Вярваме, че знанието е сила и колкото по-добре познаваме тялото си, толкова по-подготвени ще сме за света около нас и всичките му предизвикателства. Споделените знания и опит между момичета са безценни и когато се подкрепяме взаимно, можем да постигнем невероятни неща!
 
***
 
“КАЗВА СЕ ВАГИНА” е илюстрирана книга за момичета, в която ще откриете образователна информация и практически съвети за тялото, менструацията, секса и здравето. По нея работят Рая Раева от Български хелзинкски комитет, най-голямата правозащитна организация в страната, и Светла Баева от Fine Acts, глобалната платформа за социално ангажирано изкуство, а страхотните илюстрации са от Борислава и Михаела Караджови. Книгата се осъществява с подкрепата на Български фонд за жените. Можете да откриете книгата на www.vaginamatters.org


 

Календар

  • П
  • В
  • С
  • Ч
  • П
  • С
  • Н