В слушалките през 2021 г.

Илюстрация: Борислава Караджова, за Femme Forte

 

Няколко български подкаста, които дебютираха наскоро и уверено намират гласа си. Както и през последните няколко години, аудио сцената в България остава хаотична, но затова пък количеството е по-голямо, а с него очакваме през 2022 г. качеството и интересните концепции да се развият. Всички в селекцията могат да бъдат намерени в Spotify, Apple и други стрийминг платформи. 

 

“Перископ”

 

 

В края на юни започна първият в страната подкаст, изцяло посветен на медийната грамотност, проблемите пред съвременната журналистика и това как дезинформацията може да бъде превъзмогната. Епизодите излизат всеки месец. Продукция на Асоциация на европейските журналисти - България, които миналата зима организираха онлайн фестивала с български и чуждестранни гости “Заслушай се: силата на подкаста”.

 

Второто издание на фестивала на АЕЖ ще бъде между 8 и 10 декември.

 

“На една вълна”

 

 

Проектът на “Гьоте-институт” дебютира през март с идеята да увеличи задълбочените интервюта и разнообразни теми в аудио пространството ни. И успява.

 

Подкастът включва няколко сегмента с различни водещи: за образование, култура на споделяне, музика, изкуство и култура.

 

“Четене му е майката”


Водещите Виолета и Михаил интервюират илюстратори, писатели, редактори, учители и библиотекари в търсене на важните въпроси около литературата, издателския бизнес и образованието днес.

 

Подкастът започва през март и има месечни епизоди от около час и половина.

 

“Свободно падане”

 

 

В един от епизодите актрисата Лили Гелева казва, че това е “подкаст за щастието, каквото и да означава това". Тя е единствен глас в него, но като че ли си е напълно самодостатъчна. От януари досега “Свободно падане” има близо 50 епизода, които може да определим като аудио блог - чувството за хумор се смесва със сериозните теми, а личният поглед към живота – с глобалните въпроси, които ни вълнуват. Темите в заглавията са условни.

 

“Анекдоткаст”

 

 

Дуото, което стои зад подаста, е активно от самия край на миналата година, но от пролетта на 2021 г. започна да развива седмични епизоди с редовни гости и разнищване на теми, които варират между политиката и малко известните детайли в историята: кой е най-известният касоразбивач в България, мистериите около живота на Раковски, скандалите около изчезналата "криптокралица" Ружа Игнатова.

 

Femme Forte: Подкаст за силните жени

 

 

През ноември започна нов подкаст, фокусиран върху равните права, феминизма, разбиването на обществените стереотипи. Първият сезон разказва за жени, които имат нетипичен и успешен кариерен и творчески път. Гости в досегашните епизоди са били поетесата Рене Карабаш и основателката на ресторант “Аора” Севда Димитрова.

 

“Изисква се просто смелост, устойчивост, упоритост”, казва Димитрова, която навлиза в кулинарията без предишен опит. Водеща е Йоана Стефанова.

 

 

 

 

 

 

 

 

Календар

  • П
  • В
  • С
  • Ч
  • П
  • С
  • Н