ТОПКАСТ

Те са вещи в занаята. Всеки в своя си. Имат шарени занимания. Общото между тях е любопитството. И любовта към подкастите. Сред тях са заклети фенове, ценители и любители на жанра, затова ги попитахме за техния топ 3 от подкасти, които харесват по принцип, в последно време или просто биха препоръчали на всеки, който иска да направи първите си стъпки в това необятно асинхронно поле.Лина Кривошиева
фотожурналист и съосновател на “Тоест”
фотограф: Александра Димитрова 


99% invisible

Всеизвестно е, че човекът възприема светът основно визуално и дори пишейки този текст, ми се прииска поне един-два пъти да добавя тази дума, но, уви, в аудио подкаста това не съществува. Там трябва с езика на звуците да обрисуваш една богата пейзажна картина, в която твоите слушатели да се изгубят. Точно това успява да направи Роман Марс в 99% invisible. Заслужава си да се гледа неговия Ted Talk, в който ни споделя как създава епизодите на подкаста. Почти като пианист, Роман борави с предварително събрана информация, която като пъзел нарежда в едно малко аудио представление. Разбира се, отваряйки страницата на екипа, става яно, че подобно начинание съвсем не е така леко, затова фигурират хора като композитор или технически продуцент. И въпреки че отделих повече време да ви споделя за изпълнението, ви гарантирам, че темите също са крайно интересни, в сферата на културата, дизайна, архитектурата или градската среда.
99percentinvisible.org

ttbook

Вкъщи се слуша To The Best of Our Knowledge, докато готвим, докато се приготвяме за работа, когато сме любопитни да разгърнем комплексни теми. Често се ползва силата на сторителинга (разказването на истории) и точно както в 99% invisible, екипът на ttbook разчита на пъзеловидното създаване на аудио пейзаж. Много харесвам това, че темата на епизода е само червена линия, която те представят много “разхвърляно”. Опитват се да покажат неща от най-различни източници и формати, което съставя много фрагментиран отговор на комплексните теми, които избират да изследват. Често оставят много място за размисъл, за да си направиш сам извод, базиран на собствени възприятия – нещо, което ценя, тъй като не се стараят да смелят всичко до ясен резултат, който само да възпроизведеш в последствие, а те оставя да свържеш нишките спрямо това как си възприел информацията.
ttbook.org

 

Monocle 24

Monocle 24 ми попаднаха, когато чух един епизод за архитектурните особености на българския мутробарок. Страхотна тема! От тогава започнах да попадам на най-различни серии от този доста солиден подкаст гигант. Един от последните, които са в често слушания плейлист, са епизодите на Monocle 24: Eurekka. Вълнуващи личности споделят истории за пътя, който ги е довел до началото на техните бизнес начинания. Това е крайно обогатяващ интервю-формат, който хвърля светлина върху трудностите и премеждията, които ни водят в живота. Много полезно за хора, които са амбицирани да успеят. Eurekka помага да се съпоставим с подобни модели, да видим, че и нашата история би могла да бъде успешно неуспешна и да ни доведе до резултата, който търсим.
monocle.com

 

 

Дима Петева
бранд директор в IT компания
фотограф: Васил Германов

 

The Dave Chang Show

Храна за размисъл и обратното

Покрай изумително добрата документална поредица на Netflix “Ugly Delicious” (която препоръчвам за гледане), се реших да слушам и аудио шоуто на нейния създател Dave Chang. Той е и основател на популярната в Ню Йорк верига ресторанти Momofuku, както и на едно от първите (и най-добри, за мен) списания за храна Lucky Peach. Подкастът The Dave Chang Show е правен по време на работата по откриването на първия му ресторант на западното крайбрежие на САЩ. Записван е в реално време, докато пречките, с които се сблъсква, са били на дневен ред. Но освен основната линия, всеки епизод е ценен вътрешен поглед не само върху ресторантьорската индустрия, а и в главата на един от най-успешните съвременни готвачи, който отдавна има усет за това как да направи храната интересна тема на много нива. Също толкова добър e като “Ugly Delicious”, но те кара да огладняваш по-малко.

https://www.theringer.com/the-dave-chang-show

 

Stoner

Не точно, каквото си мислите

Официалното описание на този подкаст гласи: “Разговор, който обикновено започва с въпроса “Кога за първи път пуши марихуана?” и свършва с всевъзможни теми”. Създателят му е един от водещите на дългогодишния подкаст за интервюта Longform, така че знае как да подбира и предразполага събеседниците си, за да доведе разговора до нещо интересно, без значение дали са опитвали марихуана или не. Един от най-добрите за мен епизоди е именно разказът за 40-годишните безуспешни опити на Мат Хауи, част от екипа на най-бързо развиващия се технологичен стартъп днес - Slack. Друг епизод, който препоръчвам, е с авторите на играта “Cards Against Humanity” за техния творчески процес, който далеч не е толкова лесен и забавен, колкото изглежда, ако някога сте я играли.

http://www.stoner.co/

 

Говори ѝнтернет

По-добрият сутрешен блок, но не по телевизията и по всяко време

Oсвен че е единственият подкаст на български език, който слушам редовно, Говори ѝнтернет (виж стр. >>>>>)  е и единственият 2-часов подкаст, който изобщо някога съм слушала. След това открих опцията да го слушам на по-висока скорост и откакто минах на 1.5x оборот, епизодите звучат като записани на балони с хелии, но пък се събират в два курса с метрото до работа и обратно. Освен редовните рубрики, в които водещите Владо и Еленко обсъждат новини от седмицата и всякакви любопитни случки, предаването обикновено има гост и тема, които варират от войната между екосистемите на iOS и Андроид, през темата за кафето, бирата, GDPR, до организирането на спортни състезания. Изкарват по един епизод всяка седмица вече повече от година. Успяха да мобилизират и най-редовните си слушатели да започнат да ги подкрепят чрез абонаменти като патрони, създавайки активна онлайн общност от хора, които ежедневно допринасят за съдържанието на подкаста, знаят много, но и винаги са готови да се изслушат. Изобщо, звучи добре, не само като за българско.

https://govori-internet.com/

Стивън Люис Симпсън
режисьор и кинопродуцент99% invisible

Любимата ми фраза в аудио формат е: „Това е 99% Невидимо, аз съм Роман Марс“. След като чуя тези думи, знам, че ще бъде отведен на чудесно пътешествие до някое невероятно събитие от историята или ще се потопя в забележителната тема, която разискват. Подкастът е винаги неочакван и завладяващ, имат прекрасен екип и фантастичен начин, по който работят. Дизайнът заема голяма част от интересите им и можеш да научиш толкова много за света наоколо, че започваш да гледаш на много други неща по различен начин. Като режисьор все по-често ми се иска да направя филм по някоя от темите им, защото историите им са винаги така богати и наситени.
99percentinvisible.org

Story Corps
Story Corps по PRX е следващата еволюция на Sound Portraits (Звукови портрети), които правеха най-доброто подкаст/радио предаване, което някога съм чувал. Казваше се Sunshine Motel и разказва за евтин мотел от края на 90-те в квартала Боуери, Ню Йорк. Никога преди не съм се пренасял на друго място чрез аудио произведение по този начин. Образите на хората, обитаващи това непристойно място, са толкова наситени и историите им са преплетени така, че става някак хипнотизиращо да ги слушаш. Бих казал дори, че това е един от истинските шедьоври в разказването на истории, до които някога съм се докосвал. 
storycorps.org 

The Moth Radio Hour
В The Moth Radio Hour може да чуете лични истории, разказвани от първо лице пред публика. Тази, която винаги ще помня, е забележителният случай на Стефани Самървил, която разказва за времето си като медицинска сестра в южната част на САЩ. Там тя e посрещната враждебно от възрастна бяла двойка, при която се настанява, за да се грижи за стария господин, който е много болен. Стефани е чернокожа и един ден в къщата намира роба от Ку-Клукс-Клан роба, носена някога от стария мъж. Тя разказваше как веднага е искал да си тръгне, но е знаела, че това ще застраши работата й като сестра. Така че останала. С течение на времето възрастната расистка двойка постепенно започнала да променя отношението си към нея и накрая били много благодарни за онова, което тя направила за тях. 
themoth.org

 

 

 
 

 
Календар

  • П
  • В
  • С
  • Ч
  • П
  • С
  • Н