ВНИМАВАЙ В КАРТИНКИТЕ

 

Филм без изображения, дом без картини, детство без цветни книжки. Първото е абсурд, второто - вероятно липса на отношение, но последното… Последното е болезнено. Накъде щеше да ви отведе животът, ако бяхте израснали с други детски книжки, с други илюстрации, с други образи или пък съвсем без никакви? Щяхте ли да харесвате Малкия принц повече, ако беше модерен, пеещ образ в анимация на “Уолт Дисни”, вместо онзи мил къдрав русокоско от оригиналните рисунки на Антоан дьо Сент-Екзюпери? Щяхте ли да научите по-лесно буквите, ако букварът приличаше на речник вместо на книжка с картинки?

 

Замислихме се за това покрай януари и началото на новата година, която тепърва ще съществува във времето и пространството, но засега е само в мислите и въображението ни. Затова обърнахме поглед към илюстраторите на книги, които обагрят, дават форма и облик на мисли, текстове, звук.

 

Най-вече в детския жанр у нас има дългогодишна традиция, набрала силна инерция по време на социализма. Тогава художници и специализирани издателства работят усилено, за да утолят нуждата от цветни картинки и допир с доза въображение в иначе уеднаквения стандарт на живот. С прехода идва ред на нови теми, нови похвати, на повече свобода, но и на много по-оскъдно подпомагане. Идва и сблъсъкът с безмилостния филтър на свободния пазар, където вкусовете и интересите на читателите диктуват голяма част от продукцията сред илюстрираните издания.

Не ни се искаше да се затваряме само в света на детските книжки, но това се оказа трудна задача. С много малки изключения, илюстраторите тук работят предимно в рамките на приказките и детските истории, разкази и стихотворения. През последните няколко години обаче авторски художествени изображения отново започнаха да красят и други типове литература като публицистика и стихосбирки. Българските четива отново придобиха свойството да носят не само духовна, но и естетическа наслада. А това, ако не друго, е една добра основа за красиви идеи, мечти и блянове по неродени бъдещи мигове.

 

По темата си поговорихме с:

 

Антон Стайков

Люба Халева

Кирил Златков

Борис Праматаров

 

 

илюстрации:

Пенко Гелев ("Приказка за вълшебната флейта", Юлия Спиридонова)

Любен Зидаров ("Том Сойер", Марк Твен)

 

 

Календар

  • П
  • В
  • С
  • Ч
  • П
  • С
  • Н