ИЗ ФИНАЛНИТЕ НАДПИСИ

На 20 години си като в апогея си. Преминал си гадния пубертет, поузрял си, попрепатил, но тепърва имаш сили да понесеш и преживееш всичко, както и да тържествуваш още по-качествено и щуро. Сменил си някои приятели, други си запазил и ще пазиш завинаги. Имаш идея какво искаш, но си склонен и на промени в плана. Отворен си да грабиш от емоциите, възможностите и всичко ново. 

Замислихме се какво ли са 20 години в живота на един филмов фестивал, особено такъв като “София Филм Фест”. А какво са неговите 20 години в нашия живот? Някои са успели да уловят първите му стъпки и да израстнат заедно с него. За други той е навлязъл постепенно, променил е живота им с поне един филм, а за трети е вече даденост, съществувала откакто са се родили. 

20 години “София Филм Фест” и живот като кино ни накараха да обърнем поглед към клишираното “зад кулисите” на тази магия, наричана Седмо изкуство. Само че не там, до където обикновено опират по-масово интересите - режисьори, сценаристи, актьори, продуценти и композитори, а малко по-надолу из финалните надписи. Там, където са професиите, които понякога дори не разбираме. Онези, които всъщност не подозираме, че съществуват, докато гледаме наистина добър филм. Защото е толкова добър, че ние сме му повярвали, че е истина и зад него не стоят десетки, а понякога стотици отделни специалисти по какво ли не - от снимките на терен до постпродукцията. 
Това са елементите от пъзела “Кино”, които обикновено остават в сянка, но всъщност без тях картинката не би била съвсем пълна. Получи ни се така, че и трите фигури, които открихме, са жени. Може и баба Марта да има пръст в това. Известно е, че е опърничава. Въпреки това пожелахме да избегнем всякакви феминистки или еманципаторски нагласи, защото това са твърде дълбоки води, за да се плува повърхностно в тях. Във всички случаи се забавлявахме доста с историите, до които се докоснахме и вече сме с поне три професии повече наум, когато гледаме филм и стигнем до финалните надписи малко по-обогатени и променени.

 
По темата си поговорихме с:
 

снимка: Мария Съботинова

модел: Ива Папазова
 
 
 

Календар

  • П
  • В
  • С
  • Ч
  • П
  • С
  • Н