Фестивални вълнения: Петя Стойкова и "ВОДА"

Петя Стойкова, фотограф: Красимив Марчев

През 2017 г. пред предизвикателството да постави своето начало в един определян като "сезонен" морски град се изправя фестивалът за съвременно изкуство “ВОДА” в Бургас, който съсредоточва вниманието си около съвременните сценични изкуства. В първите си години той се осъществява с изключителната подкрепа на голям, предимно доброволчески отряд и Младежкия дом в града, използвайки пространството на неговия басейн и прилежащите му помещения като сауна, машинно отделение, съблекални и коридори като сцена и локации за поставянето на пърформанси, инсталации и изложби. Идеята, че пространството може функционално да се преобрази по подобен начин, хрумва на неговата основателка Петя Стойкова, зад чието име повече от 30 години се нарежда и това на “Дюн”, още през 2002 г.. Тогавата с балета правят първия си танцов филм “Аквариумът”, а ето какво още сподели с нас тя.


Как и кога се зароди идеята за фестивала "ВОДА"?

През 2002 г. с "Дюн" открихме пространството на басейна в Младежкия дом, като експериментирахме и търсихме интересни терени за първия ни танцов филм “Аквариумът” /оператор Христо Теохаров, монтаж Стефан Бобойчев/. Пространството на басейна е много по-интересно и неочаквано от представата ни за това какво представлява един басейн. Още тогава това място ме очарова и търсех продължение на артистичната ми работа в него. Години по-късно тази идея се трансформира във Фестивал за съвременни изкуства “ВОДА”. Първите издания на фестивала бяха организирани с изключителната подкрепа на Младежкия дом.

 

Какви бяха основните предизвикателства пред осъществяването му в началото? 

В началото не си давах сметка колко голям е мащабът на начинанието ми. Предизвикателствата бяха различни – финансови, неизвестни за възможната аудитория, организационни предизвикателства.... Танцов балатум в басейна – това е като извънземен кораб на главната в Бургас. Самото корито на басейна се трансформира в сцена с осветление и звук. В котелното помещение посадихме трева – доста амбициозно начинание, реализирано с тежък физически труд. Международното присъствие – Корея, Франция, Германия, Латвия, Молдова, Унгария. Но всичко си заслужаваше усилията.

 

Какво Ви мотивира да продължавате да работите по организацията му? 

Чувството, че си направил нещо специално, различно, неочаквано и може би трансформиращо или разширяващо гледната точка.

 

Как се разви през годините, какво бе отражението на пандемията и с какво се различава тазгодишното издание? 

През 2021 г. се реализира петото издание на “Вода”. Фестивалът  е все по-международен и набира популярност както в България, така и в чужбина. Пандемията изключително затрудни реализацията му, но разкри възможностите на личното представяне пред аудиторията -  представления за един човек или изкуството като преживяване и участие в него. Тази година достъпът до басейна ни беше отказан от неговите наематели, но това предизвикателство разкри нови територии за изкуства в Бургас. Част от фестивалната програма ще бъде представена в Часовниковата кула на бургаската гара – пространство, което голяма част от жителите на града вероятно са мечтали да разгледат. В реализацията на “Вода” 2021 се включват и други алтернативни артистични места в града – Клуб “Модерен театър”, пространство “Симбиотично” на атанасовско езеро и бар Barbossa. Част от програмата ще бъде представена в тези пространства.Защо според Вас е важно Бургас да има подобен фестивал? Какви са предимствата на града и съответно какво той печели като допълнителна стойност от провеждането му? 

Фестивалът е единствен по рода си за Бургас. Той представя съвременно изкуство в различни граници и измерения, привлича вниманието и развива аудиториите за изкуства. Развитието му през годините повишава и международния интерес към Бургас. “Вода” представя постиженията на съвременната творческа мисъл и променя гледната точка за изкуствата и към себе си. И не на последно място “Вода” е интересно събитие, което обогатява културния живот в града.

 

Имате дългогодишни наблюдения над танцовата сцена в града и сте много активен участник в подобряването на условията за провеждането на независим културен живот в Бургас като цяло. Кои са добрите постижения и какво още може да се желае?

Едно добро намерение, към което гледам с надежда, е новата Програма “Култура”, която Община Бургас разработва. Надявам се, че тя ще даде повече възможности за развитие на културата и изкуствата в града. Независимите изкуства и културни организации трябва да бъдат подкрепяни от общините и държавата, за да имат възможност да реализират проекти на световно ниво и да не правят компромис с качеството, което представят. Независимия културен сектор включва много млади хора, които се развиват интернационално и привнасят тези измерения в България чрез работата си. 

 

Как оценяте развитието на съвременната танцова сцена в България като цяло през последните 10 години - нейното признание сред останалите сценични изкуства, артистично, както и откъм публика?

През последните 10 години танцовата сцена в България се разви изключително. Артистите в тази сфера развиват международните си контакти и реализират все повече независими продукции. Аудиториите се увеличават. За съжаление, подкрепата, която това изкуство получава от държавата, е недостатъчна и много по-малка от тази за останалите изкуства. 

 

Още за фестивала "Вода":

Ф: www.facebook.com/waterfestburgas

И: www.instagram.com/waterfestburgas/

Календар

  • П
  • В
  • С
  • Ч
  • П
  • С
  • Н