ГРАД НА МЕЧТИТЕ: НУРХАН РЕДЖЕБ И СИЛВИЯ ЧАКЪРОВАНурхан Реджеб и Силвия Чакърова са основатели на студио place.make за градско планиране, дизайн и изследвания. Той е възпитаник на УАСГ и Вашингтонския университет с допълнителни специализации в Дъблин и Шанхай. Тя е също кадър на УАСГ със специализации в Мелбърн, Дъблин и Виена, а в момента е докторант в катедра “Градоустройство”, където разглежда по-подробно пешеходството в големите градове. Именно тяхното студио миналата година работи по пилотния проект “София - град за хората” за изследване и анализ на публичните пространства в центъра на града по методологията на датския архитект и урбанист проф. Ян Геел. 


фотограф: Мариян Атанасов / “Градски фрагменти” / behance.net/stastny


Градът на мечтите за нас е много реален и близък до градовете, в които живеем днес. Не обичаме футуристичните фантастични представи за изцяло зелени градове, летящи коли, безкрайни небостъргачи, макар да не отричаме възможността и те да бъдат реалност някой ден. Дано обаче не е скоро. Градът на мечтите е този, в който всеки намира своето място и се чувства част от него. Градът, в който има цялостна общност, но и малки отделни общности, създаващи чувството на принадлежност и споделеност в пространството, което обитаваме заедно. Градът, в който се чувстваме сигурни, спокойни, вдъхновени, удовлетворени, полезни, щастливи и който ни дава необходимото, за да се усмихваме и да откриваме по нещо ново ежедневно. Градът, който се развива преди всичко с мисъл за здравето и добруването на гражданите и на общностите си, но и с възможно най-малките негативни въздействия върху околната среда. Градът, в който можем да се развиваме лично и професионално. Градът, в който има ред и правила, но има възможност и за непредвидимост и изява – на личността и на общността.


фотограф: Мариян Атанасов / “Градски фрагменти” / behance.net/stastny

 
Частици от този мечтан град откриваме във всеки град, село или просто дадено място, коeто посещаваме. Може би няма град, който да отговори на абсолютно всички очаквания. В същото време има много градове, които успяват да посрещнат голяма част от търсенията на хората, които са избрали да живеят там, било то временно или за постоянно. Зависи от гледната точка. Може би в това е чарът на градовете. А и наш личен и професионален стимул да пътешестваме и откриваме тайната, очарованието на всяко едно ново място, което посещаваме. А това невидимо привличане на градовете невинаги е свързано с перфектно изглеждащите сгради или идеално чисти улици. Понякога чарът е в олющената мазилка, изтърканите стъпала или мръсния и миришещ рибен пазар. Това също е нашият град на мечтите. Характерен, истински, неподправен и много, много човешки.


фотограф: Мариян Атанасов / “Градски фрагменти” / behance.net/stastny

 
Обичаме да опознаваме и да се свързваме с градовете и местата в нашите проекти, за да усетим как живеят и как можем ние да сме полезни. Mечтаем за София като за град, по-приветлив за пешеходците и за хората като цяло. За София като град, пълен с жизнени и многолики публични пространства, приветстващи разнообразните обитатели и ползватели на града. Тази тема е много важна и близка за нас, защото обичаме да пешеходстваме в града, обичаме да го опознаваме и откриваме на крак и да бъдем част от публичния му живот. Обичаме да бъдем активни в и за града. По този начин се чувстваме част от него. 
Календар

  • П
  • В
  • С
  • Ч
  • П
  • С
  • Н