#грам #инста


Иван Богданов, @finfilm

Залез, който се нарязва на парчета зад покривите на съседните сгради. Чиния с храна, дърво, котка, бебета, огледални образи на хора. Пръсти, заровени в пясъка на плажа, в тревата, на фона на… Трудно е да се укриеш съвсем от клишираните изображения, които ни заливат всеки ден под всякаква форма и без повод. Всеки ги умее и всеки се изкушава да ги прави. Защото са лесни и защото с малко помощ, четка, филтър и възможности за скорострелен монтаж всичко може да изглежда малко по-специално отколкото всъщност е.

Лесно е да се почувстваш фотограф или някак артистичен, когато с телефон в джоба успяваш да станеш част от общност на фотографи. Това усещане захранва социалните мрежи за споделяне на снимки с потребители. Засега обаче Инстаграм някак води класацията по популярност в този сегмент. Самото приложение постепенно успя да наложи свой стил и цял отделен “бранш” фотографи, които изпъкват на фона на масата. Те могат да снимат и пръстите на краката си, но ще го направят така, че да не подминем набързо с досада, а да разберем, че и в тази банална композиция понякога може да се прокрадне доза потенциал.


Вера Гоцева, @lomovera

Снимането с телефон всъщност си е цял нов жанр, който вече от години създава и налага фотографи или просто автори на изображения, които или не са били познати преди това, или въобще не се възприемат като такива. А имат дарбата да виждат в заобикалящия ги свят емоциите и детайлите, които ние бихме подминали.

Непосилна задача е да обхванем целия Инстаграм свят, но ни хареса идеята да обменим имена от нашите фийдове - кадрите, които много често изпреварват сутрешното кафе и обичат да се промъкват в погледа ни точно преди да засънуваме. Създадохме си наша извадка автори от България, сред които се вмъкна и един чуждоземец за цвят. Някак пренесохме малък дял от Инстаграм на хартия, но с повече фокус върху “кухнята” зад няколко профила. Сред тях има аматьори и професионални фотографи. Някои чакат кадрите сами да им се случат, други ходят след тях. Някои обикалят света, а други ги намират в квартала си. Едни ги правят професионално, други - за хоби. Като рутинна практика, но и именно напук на рутината. Някои имат огромен брой последователи, други - малък, но отбран. Много е вероятно да следвате поне един от тях, но със сигурност сме пропуснали много от имената във вашия Инстаграм фийд. Но все пак, както и един от тях самите каза - #фийдлиедагоизброиш.


Календар

  • П
  • В
  • С
  • Ч
  • П
  • С
  • Н