ГРАНИЧНО - ОРГАНИЧНО


снимка: Мария Съботинова

В опит да пресъздаде един жив органичен свят, в серията “Органично”, която съвсем наскоро бе представена в Artspace Luna в Бургас, дизайнерът на бижута Виктор Павлов преплита форми, цветове, материали и текстури. “Очертавам усещането си за органично и неорганично, като поставям живата материя на пиедестал, осъзнавайки ,че средата, която обитаваме, е зависима от решенията и действията ни”, казва авторът. Обичайно, той използва сребро или други скъпоценни метали, но в случая избира материал, който е създаден да бъде отпадък, с идеята, че съдбата му може да се промени и да приеме нова значимост, която да се преоткрива с рециклирането. “Целта ми е да покажа, че не всичко се отнася до материалната стойност, има много повече. Рециклираните материали могат да бъдат съчетани с благородни метали и носейки ги заедно, ни карат да преосмислим и да разгледаме някои неща, които отхвърляме и изхвърляме с лекота, а пък други смятаме за луксозни, ценни и почитаме.” В основата се крие замисълът, казва още дизайнерът, че ние даваме власт на ценните вещи и сами определяме стойността им. Това ги превръщат в “огледало на нашите ценности”. Повече за серията от бижута ни разказва самият Виктор Павлов:

Как се роди идеята за серията "Органично"?
Зароди се като идея за изложба от Антония Кесерджиева, чиято тема трябваше да бъде „Рециклиране” и по-точно моята гледна точка за рециклирането и как бих могъл да го включа в бижутата си. 


Може ли изкуството да се превърне в кауза, която да задава нова посока за живота ни на Земята?

Мисля, че изкуството е кауза, която ни дава различни и важни посоки, друг е въпросът до каква степен сме способни да ги следваме.Как си взаимодействат изкуството и природата и как предизвикват промяна в съзнанието?

Природата е един от основните вдъхновители в изкуството, но дали заедно биха могли да предизвикат промяна в съзнанието, зависи от худoжникът.

Кои са последните интересни и смислени артистични акции, свързани с екология, които са Ви впечатлили?

Последното, на което попаднах, е един проект на Фабиана Гадано (Fabiana Gadano) за повторна употреба на пластмасови бутилки. Впечатли ме привидната лекотата, с която сменя функцията и излъчването на материала.Какво превръща един отпадък в предмет на изкуството?

Има различни начини. Напоследък често попадам на художници като Дарио Тирони (Dario Tironi), който цялостно изгражда скулптури от всякакви намерени боклуци. Друг подход е работата на Тони Краг (Tony Cragg) от 1978 „New Stones - Newton's Tones”, в която художникът събира боклуци от района в който живее и ги подрежда по пода или на стената според цвета им. Също така реди-мейд е възможен подход при превръщането на отпадъци в предмети на изкуството. В моя случай използвам алуминиевата опаковка от шоколад, която пресовам, боядисвам и поставям като цветни акценти в бижутата си. В крайна сметка идеята и начинът, по който гледаме на даден предмет, го превръща в изкуство.

Бижуто ли променя човека или обратното?

Има много различни видове бижута и те могат да издават както важни и лични неща за носителя относно културните, естетическите и дори политически виждания на даден човек, така и по-незначителни, свързани със социалния им статус.


Как концепцията за рециклиране е навлязла в живота Ви?

Порaди свръхпроизводството на всякакви непотребни опаковки, рециклирането присъства ежедневно в живота ми.


Идеите, които имат силата да променят света са…?

Споделените.

Новият свят трябва да бъде…?

Различен и същевременно подобен.

Серията “Органично” на Владимир Павлов можете да видите в Artspace Luna на улица “Лермонтов” 41 в Бургас.Календар

  • П
  • В
  • С
  • Ч
  • П
  • С
  • Н