Има ли го Imago?За Радослав Механджийски и Теодора Константинова изкуството наистина е начин на живот. Те са му отдали изцяло своя - в следването си, в ежедневието си, в работата си за проекта Art&Culture Today, а сега и в творческата резиденция за визуални и други артисти IMAGO, която вече тръпне в очакване на своите първи гости в малка спретната къщурка в село Царимир в района на Пловдив. Резиденцията предлага пространство за работа, съчетано със спокойствието на българската селска среда, много светлина, хубав въздух и здравословна атмосфера за пълното отдаване на изкуството и желаещите могат да се запишат за първия му прием до 24 февруари. Радослав и Теодора си представят дните там изпълнени с блажени утрини на открито, протяжни дневни творчески сесии – от онези, при които часовете минават като минути, загубваш представа за време и пространство. Ведри вечерни разговори, обгърнати в музика, кино, храна, отгледана в селските дворове, добро настроение и усещане за смисъл. А ние си говорим с тях за това как стигат до тази идея и какви са предизвикателствата, пред които се изправят в нейното осъществяване. 
Какво е онова, което го има на село и го няма в града и би привлякло младите артисти в подобна творческа резиденция?
Тишина, спокойствие, чист въздух, природа, животинки, домашна храна, свежи плодове и зеленчуци, непринудеността на селския бит и душа... Възможността за един месец да се откъснеш от забързания градски живот и да се отдадеш на творчество в нестандартна за теб обстановка, която да те изненада, да те провокира, да отключи в теб нови идеи и гледни точки... 
 
Кои са предизвикателствата в един такъв проект?
Трудностите дотук са били предимно от ежедневен характер – да намерим адекватни майстори, които да стегнат ателиетата, да кажем. Финансово проектът ни е абсолютно независим, моделът на резиденцията, подобно на около 70% от резиденциите по света, е художниците да заплащат престоя си, в който обаче, наред с условията за живот и работа, са включени множество чисто професионални дейности от наша страна. Дейности, спомагащи за развитието на художника като творчество, кариера, възможности, контакти. Ядрото на екипа сме ние и нашите най-близки хора.
 

Снимка: Цветана Бонева

Каква е връзката между изкуството и средата, в която се създава и съществува то? 
Средата и преживяванията в нея оказват пряко влияние върху мисли, емоции, настроения. А те винаги се сливат с творческото намерение и оставят своя аура в изкуството –  понякога дори изцяло доминират въображението и работния процес... Освен това изкуството придобива нови облици според атмосферата, в която е представено. Дали ще е в галерия, в града, сред природата, дали публиката, която го преживява, е специализирана или е напълно необременена от знания – тези условия неимоверно го карат да „живее“ и трепти – визуално и психологически – по различни начини.

Как да изкараме изкуството на открито?
Един от начините е като го освободим от измисления снобизъм, витаещ около него. Като му помогнем да бъде мислено и съпреживявано от повече хора. Именно това е част от мисията на проекта ни Art & Culture Today (www.ARTandCulture.Today). Чрез тази платформа ние, вече повече от две години, ежемесечно създаваме и провеждаме в Дом на киното визуални лекционни преживявания, насочени към широка непрофесионална публика, посветени на най-разнообразни теми – и сме изключително щастливи, че последователите ни стават все повече.


 
Кое ви провокира да се захванете със създаването на творческа резиденция?
Самите ние често прекарваме творческо-работно време в селото – пишем си докторантурите, подготвяме лекциите си и се наслаждаваме на малките и простички неща, които ни заобикалят. Някак интуитивно и постепенно се роди идеята да превърнем мястото в официална творческа резиденция. Две лета участвахме като куратори и в арт резиденция „Старото училище“ в село Горна Липница и именно работата и общуването с толкова разнообразни като характери и артистични нагласи художници ни обогати осезаемо. Решихме, че искаме да го правим и занапред. 
 
Какво се надявате, че всеки ще вземе със себе си след тази резиденция?
Резиденциите са място, където творящият човек може да експериментира и да се проваля в експериментите си анонимно. Това освобождение от страха от неуспех е едно от най-важните условия за прогрес във всяко едно отношение. Така че ние гледаме на резиденцията като на творческа лаборатория, освободена от очакванията на външния свят. Календар

  • П
  • В
  • С
  • Ч
  • П
  • С
  • Н