Исторически маршрути със Здравко ПетровДа се разхождаш, да разглеждаш, да слушаш. Кой не го прави почти на ежедневна база? Но всъщност това може да е начин и да научаваш - за историята, за литературата, за архитектурата, а оттам за случките, куриозите, римите, песните, новите и стари правила, форми, структури, стилове…. за хората. Затова и нарастващият брой и видове организирани маршрути на различна тематика винаги са част от плановете в джоба ни с идеи за обогатяващо преживяване в празните от други смислени неща дни. Когато искаме да съчетаем раздвижването с нов смисъл и вдъхновение. Засега такива маршрути се организират предимно в големите градове, най-вече София и то в сезоните, които са по-благосклонни за разходка - от ранна пролет до късна есен. Има ги в различни разновидности - понякога пригодени и за по-млади участници, а друг път без реално ограничение във възрастта. 

Поговорихме си с част от личностите, които имат познанията, дарбата и усета да водят различни такива видове турове и ги попитахме за техния поглед към ученето.Вече три години от пролет до есен “Исторически маршрути: София” бродят из софийските улици и разказват историята с помощта на архитектурата. Всяка история е привързана към точно определена сграда, така че „декорът“ са старите фасади на София с куполите на сецесиона, колоните и капителите на сталинската архитектура или пък гладките фасади на модернизма. Най-новата придобивка в колекцията им с маршрути е специалното събитие “Историческите маршрути гостуват в квАРТала”, който набързо и ентусиазирано сглобяват заедно с организаторите на фестивала миналата есен. Началото му е на Лъвов мост със стария хотел „Савоя Палас“ и новото Cafе 1920, където може да се намери „вкуса от детството“. Продължава по „Мария Луиза“ и се впуска в КвАРТала с улиците „Цар Симеон“, „Веслец“ и „Бачо Киро“. Ако всичко е по план, ще го има отново и през 2020 г.. А до тогава може да се включите във всички останали, които започват още през март.
Здравко Петров

Писател и един от основателите на “Исторически маршрути: София”


Да учиш е… да събираш знания за света и за себе си. Да опознаваш града си. Да минаваш по улиците му, да отправяш поглед нагоре към фасадите, да откриеш някой скрит архитектурен детайл и да потърсиш кой е неговият архитект. Да научиш каква е историята зад фасадата. А да учиш за София е и да гостуваш на някои от Историческите маршрути.

Най-лесният начин да усвоиш нови знания е… когато ученето излезе от книгите или от лекциите. Може да сме прочели всички книги за базиликата „Света София“, но ако не сме усетили нейния простор отвътре, ако не сме слезли до римския некропол отдолу или пък не сме открили къде е закачена камбаната отвън, то все нещо ще сме пропуснали. Или може да сме слушали лекции за сецесиона, но ако не сме се разходили по софийските улици и не сме видели гипсовите декорации от цветя или женски лица по фасадите, няма как да сме разбрали същността на тази архитектура.

Най-трудният пък...
Ако не се вслушваш в мненията на хората около теб, дори когато не си съгласен с тях.От нашите турове научих, че...
Винаги има още какво да видиш в София. През годините съм се разхождал толкова много из града, направил съм стотици снимки, но когато тръгнах по маршрутите заедно с хората, продължих да намирам още и още от старата ни архитектура, още и още сюжети от миналото. Винаги има още една история в историята.


Следващите турове предстоят през месец март, когато отново ще тръгнем по регулярните “Исторически маршрути: София” в търсене на героите от миналото ни. Ще има и нови изненади. А при следващото издание на „КвАРТал Фестивал“ вероятно пак ще се впуснем по чаровните улици на карето между булевардите „Мария Луиза“, „Сливница“, „Васил Левски“ и „Дондуков“. Там са знаменитите хотели „Савоя Палас“, „Бел вю“, „Одеон“, „Париж“, „Булевард“, „Сплендид“, парфюмерийната фабрика на братя Арие, киното, където е прожектиран първият български филм „Българан е галант“, дружеството, където се е извисявал позлатеният феникс на стара София и още. Следете страницата им Historical Routes Sofia за подробности.

ВИЖ ОЩЕ ПО ТЕМАТА:
10 АРХИТЕКТУРНИ ЗАГАДКИ ЗА ДЕЦА
ЛИТЕРАТУРНИ МАРШРУТИ СЪС ЗОРНИЦА ХРИСТОВА
SOFIA ART TOURS С МАРТИНА СТЕФАНОВА
Календар

  • П
  • В
  • С
  • Ч
  • П
  • С
  • Н