КРЪГЛА ПЕТИЦА: СЪБИТИЯилюстрация: Борис Праматаров


СЪБИТИЯ


Случват се всякакви случки, но случайностите са въпрос на философия. Може случайно да попаднете на нещо приятно, което да се превърне в събитие, но за обратното си трябват усилия - задружни, осъзнати и целенасочени. Събития, които да привлекат достатъчно публика и да се окажат в полето от случайности на минаващите хора, са ежедневие у нас. Всеки втори опит за някакво организирано събитие се нарича фестивал, но рядко е достоен пример за термина. Затова искрено се радваме, когато някой успее да събере всички или поне повечето необходими условности на едно място и да създаде нещо приятно, което е не просто сбор от шатри и „хендмейд” активисти, а истински социален хепънинг. Поводите могат да са шарени, но важното е да се приберем някак обогатени от тях, а не натоварени. Такива през последните години са фестивалите КвАРТaл, платформата ПУК!, Zine и Art Book Fair. Следим с интерес и събитията на „Фотофабрика”, RADAR във Варна, Капана и Opera Open в Пловдив, кинофестивалите София Филм Фест и BIFF в Бургас. Хареса ни замисъла на графити фестивала в Ахтопол и всяка година с мега благородна завист преглеждаме всички налични снимки от поредното ново издание на фестивала Meadows in the Mountain в Родопите.


Мартина Стефанова и Дойчин Котларов, снимка: Наталия Йорданова

Почитатели сме и на DOMA Art Fest, заради което решихме да ги попитаме как виждат те нещата в тази сфера през последните пет години. Мартина Стефанова и Дойчин Котларов са учредители на фондация „Doma Art”. Тя е изпълнителен директор, а той - председател на управителния съвет. Тя завършва графичен дизайн в Москва и една година специализира анимация в Южна Корея, а той - право в Софийския университет. Работят рамо до рамо в сферата на културния мениджмънт и са съорганизатори в КваАРТал фестивал, чиито дългосрочен проект е обособяването на креативен квартал в София. Ето каква е и тяхната селекция на добрите примери в областта на културните събития през последните 5 години:


* Войн де Войн - най-интересното име за нас. Върнал се след дълги години в чужбина и събирал слава там, сега твори тук като пърформър и визуален артист. Наскоро отвори и собственото си пространство „Æther”, в което експериментира с млади и доказани автори от света и у нас.

* The Fridge - арт и социална платформа, работеща в независимата сфера за съвременно изкуство вече 10 години. Организират всякаква културна програма, алтернативна на предлагащата се. Дълго време имаха собствено пространство на бул. „Мадрид”, а отскоро се преместиха в аристократична къща на „Паренсов” 6, където заедно с други художници направиха нещо като клъстер от арт ателиета, а холът в къщата е превърнат в галерия.

* Vivacom Art Hall - мястото започна от ентусиазма на Адриана Михайлова, която го разви като едно от интересните независими пространства. Нещо, от което София имаше нужда, за да приюти голяма част от алтернативната си и не само културна програма.

* Musiz Foundation, както и техните събития, посветени на фотографията (и не само), са едни от най-значимите за последните години. Те представиха едни от най-големите световни имена като Бил Оуенс, Хари Бенсън, по-късно фотографии на Лени Кравиц и Браян Адамс, а за десерт и самия Улай.

* Club Jules Verne - един от най-емблематичните ъндърграунд клубове, открит преди години по берлински модел. Съвсем наскоро това място, наподобяващо с декорите и светлините си на култувия сериал на Линч „Туин Пийкс”, затвори врати. Надяваме се скоро да ги отвори другаде. Тръпнем в очакване, защото на София определено ù липсва подобен живот.


Календар

  • П
  • В
  • С
  • Ч
  • П
  • С
  • Н