МАЛКИЯТ ГОЛЯМ МУЗЕЙКО“Музейко”
е верен приятел на децата, които обичат науката, както и на онези, които все още не знаят колко интересна е всъщност тя. Детският научен център е сред най-модерните примери за музей с интерактивни игри, които събуждат любопитството на децата към наука, инженерство, екология, комуникации и изкуства и София е наистина град с късмет да има такова място на територията си. Начинът, по който изглежда сградата, по който са поднесени различните материи, както и постоянно развиващата се и разнообразна програма, го правят безспорен фаворит, когато сте родител, който се чуди на какво интересно място да заведе децата си, без да се чувства след това просто с едни пари назад и с нищо смислено напред. Затова и разговаряме с Весела Герчева, програмен директор и съосновател на “Музейко”, за центъра, който тя нарича свое второ, трето и четвърто дете, както и проект-мечта.
 
Как започнахте да се занимавате с образователни пространства? 
След дълги опити да работя с деца, независимо от средата около тях, стигнах до извода, че тя не може да бъде пренебрегната. Харесва ми идеята, че образователно пространство може да се направи с много хъс и подкрепа (както "Музейко"), но и с малко материали и група приятели. 


  
Кое е най-голямото предизвикателство, когато едно място е предназначено за деца? 
Да е сигурно. Да пази без ограничения. Да дава чувство за сигурност, но и да вдъхновява. 
  
Средата е важна, особено когато се ползва от деца. Как влияе тя?
Изцяло. Средата като отношения, пригоденост, даваща простор или ограничаваща, формира мисленето на децата (а и нашето), а то от своя страна, определя действията ни. 


 
От кои обществени, образователни или частни пространства за деца черпи вдъхновение “Музейко” и с какво вдъхновява той другите такива по света? 
"Музейко" е част от Асоциацията на детските музеи, която обединява над 1000 музея, насочени към деца в САЩ и Европа. Една общност на институции с различно географско разположение, размери (има детски музеи, разположени в гаражи и етажи на къщи!) и теми, но с една цел - да дават на децата смислена и интересна образователна среда. Влияем си взаимно. Отвъд тях "Музейко" е среда на истински смели и иновативни архитекти, дизайнери, хора, които работят с деца. Няма по-голям подарък за нас. 
 
Какво генерално трябва да се промени в подхода към децата в България? 
Сложен въпрос. Трудно ми е да отделя едно нещо. Може би, ако виждаме в децата техния истински потенциал, ако ги ВИЖДАМЕ, а не възпитаваме, храним, обличаме, пазим и всичко друго, което правим ежедневно... 


  
Какви проекти за деца бихте искали да видите или самите вие да реализирате? 
Проекти, които да провокират децата да тестват своите идеи и да растат като уверени мечтатели. Екипът ни разработва иновативно пространство, където децата ще могат да създават и експериментират сами.
  
За какво служат всъщност детските музеи? 
Те съществуват, за да провокират потенциала на децата. Детските музеи не са традиционни музеи с колекции от ценни предмети, а интерактивни места, създадени с мисъл за децата. В тях творят екипи, които са повярвали, че децата знаят и могат много повече, отколкото предполагаме. За децата (а и за възрастните) научаването е най-лесно, когато са вдъхновени и заинтригувани. 


 
Защо неформалното образование у нас има нужда от подкрепа? 
Неформалното образование у нас се справя невероятно, отвъд всякакви очаквания. Формалното такова има нужда от подкрепа и възможност за промяна. 
  
Какво вдъхновява децата да превърнат науката в своя мечтана професия? 
Хората, с които се срещат и преживяванията им в детска възраст. 
  
Кое е любимото Ви пространство в "Музейко"? 
Това, което престои да създадем догодина - място за сглобяване на луди идеи и тестване на инженерни проекти. 
  
Последният път, когато се почувствахте дете, беше когато.... 
Всеки ден, когато мога да прекарам време с децата в "Музейко".Календар

  • П
  • В
  • С
  • Ч
  • П
  • С
  • Н