Тук и там

Нина Ковачева, Рисунка от поредицата рисунки The Marriage of Heaven and Hell, 2013 Недко Солаков, Рисунка от серията I wish..., 2020 г. I Фотограф: Яна Лозева

Едно от хубавите неща на декември е очакването на това какво ще ни донесе предстоящата година. Затова се впускаме в търсене на бъдещи “горещи” дестинации за култура и изкуство, които редовно ще посещаваме. Където ще съпреживяваме и ще се обогатяваме. Където ще осъществяваме връзка между наследството си, съвремието и световните тенденции. Между тук и там.

 

Sarieva & DOT


Веселина Сариева с годините се утвърди като един от водещите културни мениджъри у нас. Свързваме името ѝ с Фондация “Отворени изкуства”, галерия Sariev (отскоро Sarieva) и твърде много други проекти и инициативи, за да се заемем изчерпателно да ги изброяваме. Сега тя със замах се е захванала със създаването на Sarieva & DOT в София. Новото пространство има амбицията да продължи дейността на галерия Sarieva, която репрезентира ключови български съвременни творци в международен план. “Това значи, че няма да има случайни жестове, ще има качествено и внимателно подбрано изкуство, придружено с експертиза. Проявите ни ще са издържани със случващото се в света в смислов и естетически план. Не е изключен и фокус към историческия контекст, който ще надгражда съзнанието ни за днешния ден”, обобщава Сариева.

 

Правдолюб Иванов, “Малко” (Много-Малко-Много), 2009 г. I Фотограф: Яна Лозева

Правдолюб Иванов, Проучване на тайния език на пандемията, март-април 2020 г. I Фотограф: Яна Лозева

Галерията ще се намира на ул. “Братя Миладинови” 46 във все още строящата се сграда DOT. “Човекът, инициирал сградата, има желание да направи остров за съмишленици от цял свят на едно толкова нетипично и колоритно място, каквото е районът на Женски пазар”, разказва Веселина. С архитектурния проект се захващат I/O Architects, а културната мениджърка е поканена да се включа в екипа през 2019 г. покрай работата ѝ със съвременно изкуство, градско развитие и съставяне на иновативни културни модели.

 

Веселина Сариева I Фотограф: Яна Лозева

 

Какви липси в културния живот ще запълни Sarieva & DOT? “Мисля, че за мен времето на запълването на липси приключи. Сега просто искам да реализирам визията си, която да няма граници”, отговаря Сариева. Тя признава, че концепцията постоянно се променя, но дава за добър пример изложбата от тази есен Under Deconstruction (част от фаза три на проекта ѝ Future Unforgettable) във все още незавършената сграда. Само за осем часа в един от пиковете на пандемията през нея минават 350 души. За момента не може да каже кога точно ще отвори Sarieva & DOT, но всичко е в главата ѝ. А какво ще представлява новото пространство? “Не очаквайте бял или черен куб. Това е в миналото. Ние гледаме напред”, намига тя.

 

Михаил Михайлов, Roaming, април 2020 г. I Фотограф: Яна Лозева

 

Стефан Николаев, DEADLINE, 2020 г. I Фотограф: Яна Лозева

 

КДК или новото ТАМ 

 

Какво е "ТАМ" във Велико Търново? В продължение на девет години неголямото помещение на втория етаж на ул. “Марно поле” 2А се превърна в истински кръстопът на изкуствата и в смислов план в пъти надхвърли физическите си измерения. В дъното на всичко това стои Галин Попов, за когото "ТАМ" е място за експериментиране както при курирането на артистичната програма, така и при управлението и моделите на финансиране. Но най-големият експеримент вече е в ход.

През 2020 г. екипът на "ТАМ" трябва да се раздели с пространството си, но той бързо пренасочва усилията си към Клуба на дейците на културата във Велико Търново – изключително красива сграда в квартал “Варуша Юг”, белязана от почти 30-годишна разруха. Съмишлениците започват кампанията #БъдещеЗаКДК и година по-късно Община Велико Търново разпознава каузата и им отдава под наем приземния етаж от сградата и двора за период от 5 години. “От наша страна се ангажирахме да направим основен ремонт и съвместно с нашите партньори от Социалната Чайна във Варна да отворим един нов модерен културно-социален център, който освен регулярна програма от събития, ще дава възможност на младежи от рискови социални групи да получат възможност за първо защитено работно място и подкрепа чрез менторска програма”, обяснява Галин Попов.

 

 

 

“Опитваме се да работим паралелно за ремонта на физическото пространство, за срещите между артистите и публиката, както и за това новото "ТАМ" да стане разпознаваема и важна част от тъканта на квартала”, продължава Галин. Наблюденията му са, че колкото повече хора виждат какво съмишлениците правят, толкова повече подкрепа получават, за да напредват с ремонта. В проекта напълно безвъзмездно се ангажират архитектите от Atelier IA и изготвят архитектурен проект, който вече е съгласуван с общината. “До момента сме събрали малко повече от една трета от нужната сума и сме оптимисти, че скоро ще се съберат и останалите средства.” Вече на няколко пъти им предлагат големи дарения, но те отказват. “Надяваме се кампанията #БъдещеЗаКДК да създаде добрия пример как, ако хората се обединят около една обща идея, тя може да се реализира без някой конкретно да трябва да прави по-големи усилия или саможертви. Иска ми се да виждам повече смелост и свобода при правенето на нови пространства в България. Да не се отварят вратите, само ако има подсигурено финансиране и гарантирана устойчивост”, завършва Галин.

 

 

***

Регионалният център за съвременни изкуства "ТОПЛОЦЕНТРАЛА",  за която писахме в септемврийския брой на „Виж!“ за съвременен танц, вече отвори врати по време на АСТ фестивал 2021, но ще започне да функционира с пълен капацитет през 2022 г. 

 

 

Календар

  • П
  • В
  • С
  • Ч
  • П
  • С
  • Н