Морски прочит

фотограф: Кирил Пейчев
 

Една стара, страшно красива печка на дърва, която любезно ѝ дава един рибар. Толкова ѝ трябва на Невена Велева, за да изкара първата си зима във Варвара. Една печка. “И просто спря времето. Много, много хубава зима”, спомня си тя. Същото лято в селцето за пръв път я довежда актрисата Ирини Жамбонас. Дните летят, лятото преминава в есен и нещо просто не позволява на Невена да си тръгне. Дали някой някъде би предположил, че така ще бъдат поставени основите на една от най-големите и широко скроени малки галерии по Черноморието? 

 

Рибите на Милен Каменов / фотограф: Кирил Пейчев

Пътят на Невена е постлан със сребро. От 90-те години тя се занимава с бижутерство, като не изменя на ръчната изработка и се насочва към използването на детайлни отливки на миниатюрни природни форми: семена и плодове от растения от България и чужбина. Какво би казала за себе си? Не знае накъде отива, но знае откъде идва. Детството ѝ минава в санаториум, защото страда от бронхиална астма, но нито драматизира, нито се оплаква от това. Напротив, благодарна е, че така се е научила колко е важно да помагаш с любов и да красиш света с каквото и както можеш. 


Скулпура на Станислава Чапкънова / фотограф: Кирил Пейчев
 

Преди петнайсет години предлагат на Невена помещение под наем във Варвара и с помощта на семейството си тя се заема да създаде арт център за изкуства от всякакъв вид. Един от приоритетите на галерия “Чудо” е да дава поле за изява на млади таланти, а друг – вече утвърдени автори да правят “морски прочити” на произведенията си. Изложби, концерти, прожекции на филми, литературни четения – програмата е винаги пъстра и натоварена, а в последно време галерията върви ръка за ръка с бара “Ел Борачо”, което допринася за едно наистина пълно артистично преживяване. 
фотограф: Кирил Пейчев

 

“Имам си един мой си свят. Обичам да карам колело и да се гмуркам. Не ме интересува много кой кой е”, казва Невена, която не крие, че може да бъде доста саможива. Смята, че Варвара е много по-красива през зимата. “На Бъдни вечер беше 20 градуса – толкова топло и хубаво. Макар че има дни и дни.” Според Невена това, което събира във Варвара толкова много артисти, е индивидуалността на самото селце. Тя не може да отрече, че мястото се променя. “През август направо ти скърцат зъбите от прахоляк. Движението е ужасно, но ние не можем да променим това”, признава галеристката. 

Но колкото и да са пълни хотелите и ресторантите, тя вярва, че Варвара си е запазила магията и макар и малка, в нея има място за всеки. Туристическият поток е едно, а обичайните заподозрени, с които местните са свикнали и които до голяма степен вече са станали местни, са съвсем друго. Хората на изкуството пък са паралелна реалност, в която можеш изцяло да потънеш. 


фотограф: Кирил Пейчев
 

И този сезон галерията работи на пълни обороти. Красимир Кръстев, Милен Каменов, Венцислав Диков, Ваня Стефанова и Камен Ранчев са част от представените досега артисти. 

В края на август Андрей Кулев ще разхлади варварци с изложба за ескимоси, която ще остане до следващата година. Всичко това е и най-голямата сбъдната мечта на Невена – че с общите усилия на много приятели успяват да повишат артистичния градус на това китно селце. 

 

 

 

Календар

  • П
  • В
  • С
  • Ч
  • П
  • С
  • Н