Музикална стълбица

През ноември "Виж!" се връща с машина на времето през 1989 г. и си представяме как би изглеждал един наш брой, ако трябваше да го издадем преди 30 години. Предизвикателството да пишем сякаш се намираме насред ноември отпреди 30 години, но намирайки се насред октомври 2019 г. бе изпитание за всички автори. Надяваме се, че докато четете, ще си представите, че сте се пренесли там заедно с тях. 
------------------------
The Cure – Disintegration

От млади надежди британската готик група преминава към зрелостта с увереност: всеки техен албум е по-успешен от другия, а тази пролет те издадоха най-добрия си до момента. Той стигна до номер 2 в германския чарт, а силната поредица от сингли като Lullaby, Lovesong и Pictures of You подсказва, че те ще имат дълъг радио живот.
Kate Bush – The Sensual World

Кейт Буш излиза от познатото звучене и се насочва към експериментите. Сред големите изненади е присъствието на трио „Българка“, а при разлистване на обложката към плочата виждаме и името на Дейвид Гилмор от Pink Floyd.
Tin Machine – Tin Machine

След поп фазата си и спорно успешните си роли в киното, Боуи изглежда търси нещо по-тежко и декадентско като звучене и го намира в проект, който дори не носи неговото име. Tin Machine е приятно завръщане към рок корените и може би е началото на ренесанс в кариерата му.
Bob Dylan – Oh Mercy

Още едно музикално прераждане започна от втората половина на тази година. След няколко не толкова добре приети албума, Боб Дилън се завръща към познатата форма и може би предстоящото ново десетилетие ще се окаже по-благослонно към него. След толкова много електронни звуци, може би е време да се завърнем към китарите и дългите песни?


Nine Inch Nails – Pretty Hate Machine

Ехо от Америка. Като че ли през това десетилетие американската и европейската сцена се движиха в една посока, но може би през 90-те, особено с нарастващото влияние на музикалните телевизии, все по-често ще разбираме какво се случва отвъд океана. Дебютът на тази американска група трудно може да намери аналог тук и ще бъде интересно да следим какво ще се случи с тях през следващите години.
Beastie Boys – Paul's Boutique

Годината не беше само синтезатори, китари и меланхолични вокали – от рап триото Beastie Boys, за които това е втори албум, виждаме и чуваме пълна противоположност на всичко, което познаваме като хип-хоп. В техния случай, той е не само бунт, но и сатира.
Can – Rite Time

Албум, който може да предположим, че е бил търсен из малките, но препълнени музикални магазини на Берлин по-рано тази година. Rite Time отбелязва събирането след 10-годишна пауза на германските музикални иноватори Can, сформирани в Кьолн през 1968 г. и утвърдили се като една от онези групи, при които китарите, синтезаторите и ефектите съществуват едновременно в хармония и какафония.David Hasselhoff – Looking For Freedom
Едноименната песен от албума беше номер 1 в чарта на Германия всяка седмица между 3 април и 22 май и според слуховете, дори ще бъде изпята на живо пред Бранденбургската врата на Нова година. Надали Хаселхоф, който също така има изяви като актьор, е написал заглавието и припева с политическа нотка, но неизбежно все повече тя ще й бъде приписвана.
Kaoma – Worldbeat

Сингълът Lambada на създадената в Париж, но със солидно южноамериканско присъствие група Kaoma, продава 4 млн. копия само в Европа през 1989 г. През целия ноември е номер 1 в германските чартове.


Календар

  • П
  • В
  • С
  • Ч
  • П
  • С
  • Н