Наблюдателност

Обърнахме съм към част от любимите ни периодични медийни съратници, които следим с интерес. Помолихме ги да споделят дали има личност, събитие, тенденция, течение, новост в културата и въобще, която следят или очакват с интерес да се прояви или измени заради настъпилите промени в живота ни по време на пандемия. Ето какво наблюдават те:“Последните месеци показаха недостатъците на познатите системи и структури на управление, на приоритетите ни и като общество, и като личности. Най-обнадеждаващо за мен е, че все повече млади хора от всички континенти започват да се интересуват от политика и активизъм, благодарение на идеите на хора като Ноам Чомски, Бърни Сандърс и Янис Варуфакис или от примера на изгряващи фигури като Александрия Окасио-Кортес и Грета Тунберг. През май беше и учреден Прогресивният интернационал - международен проект, който предлага нова визия за света: еманципиране на демократичния процес от корпоративни интереси, защита на човешки права, грижа за околната среда и инвестиции в устойчиви проекти, глобално сътрудничество. Допълниетелно евала за прогресивни политически медии като Democracy Now!, The Majority Report, Jacobin, The Michael Brooks Show и Tribune, които рамкират случващото се по смислен начин и все по-често се издържат от аудиторията си.”

Петър Грудов
Boyscout
boyscoutmag.com“Eдинствената тенденция, която наблюдавах последните месеци, е как цветята ми се извиват по посока на слънчевата светлина, а за събития ми е трудно да говоря… защото събитието напоследък е само едно и се опитваме да го избегнем. Може би това е тенденция за онези от нас, които имаме късмета - привилегията - да не сме сред тежко засегнатите. Станали сме по-любопитни към малките неща. Четох, че скучаещи хора помагат на науката, като участват в световно преброяване на насекоми. Или наблюдават птиците през прозореца, или посещават онлайн лекции за това. Сред темите, които следя - подкастите и града - ми направи впечатления появата на нови подкасти, като този на Sofia Bird Walks, както и страници като “Бохемска София”, които набраха популярност, включително чрез онлайн турове. Впрочем тенденцията в културата сигурно са онлайн събитията - може би не за изпълнителски изкуства, но този формат ще остане като лесен начин да достигнеш до много хора.”

Ана Благова
"Градски детектив" 
detectivepodcast.com“Позитивното е, че работодателите вече са ОК хората да си работят от дома - работи се. Другото е, че хората леко се оттренираха това да го правят. Пилатес инструкциите по Instagram ще си останат. Глупавите постове с home workouts - също. Както и отдалечените курсове. Както и няколко стотин хиляди онлайн магазини. Както и идеята как точно можеш да се заразяваш с неща и да го избягваш. Хлябът с квас има своя ренесанс, може би и slow food-а, защото има време. Хората с деца ще са вечно травмирани, а за децата тепърва ще има психолози да анализират след 20 години как им е повлияла зима/пролет 2020 на психиката, връзките и разбирането за други хора.”

Еленко Еленков
"Говори ѝнтернет"
govori-internet.com


Календар

  • П
  • В
  • С
  • Ч
  • П
  • С
  • Н