НАДЕЖДА ЗА СОФИЯ


За София 2017 бе една мечтателна година – преливаща от визии, проекти и планове, някои отлежавали дълго, други смели, иновативни, реалистични или не чак толкова. Хубаво е, че има толкова акумулирана енергия към подобряване на градската среда, която се надяваме в следващите години да излезе от умовете и графиките и да се пренесе пред очите ни. С пожелание мечтите да станат реалност, споделяме с вас някои от най-вдъхновяващите. 
 


Понякога мечтаем за по-далечното бъдеще, на което, за да се случи, са му нужни време, споделени и целенасочени усилия. „Визия за София“ е една такава дългосрочна мечта за града. Проектът на Столична община събира в себе си повече от едно желание, защото обхваща последователно натрупване на база данни, стратегии и политики, мнения, оценки и, надяваме се, споделени и реални стъпки към превръщането на София в град-мечта. Освен да създава визия на града, в който искаме да живеем, дългосрочният проект си поставя за цел да създаде добри практики в процесите на взимане на решения и в начина на мислене и планиране. Без подобна, често болезнена, интервенция ни една промяна, дългосрочна или мигновена, не би могла да се случи.
 


Как изглежда в мечтите на един датски архитект и урбанист нашата столица? „София – град за хората“ беше възложен от Столична община на световнопризнатите специалисти по градско планиране студио Gehl (Геел) и спечели широк обществен интерес в публичното пространство. Резултатът от едногодишната работа по проекта е доклад, който се фокусира върху публичните пространства и обществения живот в центъра на столицата. Все пак най-силното основание да променяме града към по-добро остават хората. Както самият Ян Геел каза по време на представяне на доклада: „Хората са най-привлекателното нещо в един град.“. Датчанинът призова да направим именно тях видими в града.
 
Когато говорим за хората като сърцето на един град, отбелязваме важната роля на урбанистите, които са превърнали мечтите си за града и тяхната реализация в своя професия. Градски стандарт е проект, изпълняван от Съюза на урбанистите в България в партньорство с УАСГ и район „Средец“. Целта му е да създаде методика, съгласно която да се наблюдават качеството и състоянието на градската среда. Добре знаем, че стандартите са важна отправна точка, за да оценим една идея преди и след нейното реализиране.
 


Глобалната мечта за зелени градове в днешния посивял от бетон и замърсяване свят не подминава и София. Програмата „Зелена София“ е инициирана от Столична община във връзка с кандидатурата за Зелена столица, но, за щастие, излиза отвъд тази първоначална концепция и продължава своя живот в разработването на предложения, инициативи и реални стъпки за по-чиста глътка въздух и по-зелена гледка към града.


 
Добре е да браним града от лоши решения и злонамереност. С такава мисия са се нагърбили гражданска организация „Спаси София“, която неуморно алармира за дефектите, в които се препъваме по пътя. Да си знаем грешките е важно, за да ги поправяме. Важно е да напомняме и за ефектите.


снимка:Zdravko Yonchev Photography

Един такъв позабравен, но много ценен природен ресурс на града е минералната вода, а Инициативен граждански комитет „Да събудим минералните бани на София” са се заели със смелата задача да превърнат столицата в Град на топлите води и да вдъхнат нов живот на занемарените минерални извори и бани. Термално и повече от нормално предложение.
 


Към някои от тези добри пожелания вече има и първи стъпки. Една такава е успешно проведеният конкурс за превръщане на бившата топлоцентрала на НДК в Център за съвременно изкуство и култура. В идеята за съживяване на едно изоставено индустриално пространство има голяма доза оптимизъм, а това е необходимо условие за сбъдването на мечти. 
 
Докато се работи по реализиране на всички тези идеи, добре е някой да ги отразява, оценява и награждава. Затова благодарим на WhATA, които ни държат в течение с добрите и не толкова добрите мечти и реалности в средата около нас.Календар

  • П
  • В
  • С
  • Ч
  • П
  • С
  • Н