Послания за дялканеЗатворени у дома, се оказахме изправени пред огромния избор на редица услуги за домашно кино и телевизия. Настървихме се да си “върнем тъпкано” всичко пропуснато от големия и малкия екран през последните години и потънахме в чудене откъде да започнем. Докъде стигнахме? Всеки знае своя отговор, но междувременно този киноплам у дома се отрази не толкова цветущо на киноиндустрията, която бе принудена да бие отбой до следващо повикване. Киносалоните затвориха, а снимачните площадки позаглъхнаха, държавните помощи за кино по света се преориентираха от производството към спасението на бранша.

 

КИНО ФАСАДА

 Сред идеите за възраждане на масовите прожекции започнаха да се подават стари популярни практики, запътили се към архивите, като лятното или автокиното. Появиха се и иновативни алтернативи. Като Windowflicks в Берлин по идея на няколко ентусиасти от фирма за архитектура и осветление. В това начинание съседите на една или няколко жилищни сгради гледат заедно филм, който обаче се прожектира на фасадата на отсрещна постройка, а зрителите са разположени не по редове и номерирани столове, а на собствените си прозорци.

Докато светът все още се чуди как точно да се върне към нормалността на петъчното кино с приятели, т.е. да раздалечи ли местата в салоните, как точно да осигури дистанцията и да го прави ли изобщо, у нас нещата в това отношение сякаш постепенно се завръщат към предишния си вид, макар и леко “гримиран” с предпазна маска и табелка “2 метра разстояние”, край която мирише на дезинфектант.

Механизмите на кинопроизводството, което да отрази промените в света ни, също все още бавно се задействат и ще мине време, докато видим по какъв точно начин ще бъде пандемията ще изкристализира в седмото изкуство. Промените в снимачния процес и посланията обаче са налице и те вече се виждат с невъоръжено око на малкия екран чрез рекламите.

 

НУЖДА ОТ РАЗКЛАЩАНЕ 

 Според Теодора Костадинова, мениджър глобален дигитален маркетинг за Kinder, едно от основните предизвикателства пред рекламата сега ще бъдат “да достигнеш пред-пандемичните резултати с несъмнено намален бюджет и рискът да звучиш неадекватно или дори обидно, ако съобщението не вземе под внимание “новата нормалност“, в която живеем”. Компаниите претърпяват сериозни загуби и спад в продажбите, така че напрежението към маркетинга расте все повече и брандовете са принудени да търсят нови алтернативни решения, които са в състояние да достигнат много хора с малко средстава. “Това не е непременно нещо негативно, защото ще раздвижи креативността в сектора и ще видим нови формати и аматьорско съдържание, които няма да носят усещането на традиционната реклама и ще звучат много актуално. Мисля, че като цяло рекламата, особено в някои индустрии, има нужда от подобно “разклащане“”, смята още тя.


РЕЦИКЛИРАНЕ И АНИМАЦИЯ

Според творческия директор на една от водещите у нас рекламни агенции трудностите - независимо дали финансови, логистични или езикови, карат всички в момента да търсят алтернативи. Така заради невъзможността да събираш много хора се прибягва или към имидж банки с готови изображения, или до съдържание, заснето с телефон у дома. Това обаче носи със себе си опасността от клиширане и уеднаквяване. Вече видяхме поне няколко не особено сполучливи местни опита в тази насока, но има и добри попадения в световен план.

Заради свитите бюджети също така се рециклират стари кампании или вече създадени такива се адаптират към съответния пазар. Това създава обаче и едно допълнително затруднение, ако дадена реклама е замислена за държава с един вид ограничения и трябва да се използва в такава, която има съвсем други (или никакви).

От новостите се ражда и една добра тенденция, а именно обръщането към студията за анимация. В момент, в който имаш краен брой клипове, заснети с телефон, започваш да мислиш как да анимираш дадена ситуация - нещо, което доскоро много клиенти, особено в България, приемаха като по-скоро “детско”. Специалисти от бранша казват, че в момента точно тези студия работят най-много, тъй като могат да направят всичко и го правят от вкъщи, без да има значение от коя точка на света.

НОВИТЕ ПОСЛАНИЯ

Вероятно все по-рядко в новите реклами ще виждаме масови сбирки на хора, големи купони, пълни концертни зали и дори здрависвания, прегръдки и друг вид близост, освен ако не са в рамките на семейството. Промените ще има и в онова, което чуваме. С призиви като “събери се с приятели”, “излез навън”, “подай ръка” и “докосни” ще трябва да се внимава и то до незнайно кога. Какво може да се появи на тяхно място?

“Повечето бизнеси изчакват да видят как ще се развият нещата, защото промените могат да бъдат внезапни и непредвидими. Много големи планувани рекламни кампании бяха спряни за месеци наред. Да не комуникираш обаче за толкова дълго време е убийствено за един бранд, така че полека-лека всички се задействат да излязат с ново послание (не задължително промоционално), което да има смисъл по време на пандемията”, коментира Теодора и допълва: “Хората нямат нужда от повече реклама в момента, а от съдържание, което по един или друг начин допринася към всеобщото подобрение на положението - било то забавление, конкретна помощ за нуждаещите се или нов устойчив бизнес модел. Потребителите ще изискват и очакват устойчивост от брандовете във всяко отношение. Спокойно може да кажем, че meaningfulness течението достигна и до рекламата и за в бъдеще ще виждаме все по-смислени послания... надявам се.”

 

Календар

  • П
  • В
  • С
  • Ч
  • П
  • С
  • Н