Протестен плейлист

 
След 24 февруари някои изпълнители заявиха позицията си с чисто нови песни.
 Michelle Gurevich - "Goodbye My Dictator"
 
В социалните мрежи Мишел Гуревич се описва скромно като “автор на балади”, въпреки шестте си албума и неизброимо много концерти по света, включително в Източна Европа. На 7 март тя издаде песента Goodbye My Dictator - директен коментар към случващото се в Украйна. Гуревич има опит с “протестните балади”. През 2013 г., по време на протестите в Турция срещу Ердоган, тя записа Kiss In Taksim Square в подкрепа на протестиращите тогава.
 
Гуревич, свирила в София два пъти, е родена в Торонто в семейство с руско-еврейски корени, а животът на майка ѝ вдъхновява първата ѝ известна песен, Russian Ballerina.
Shortparis - "Говорит Москва"
 
Няколко дни след инвазията в Украйна, една от най-популярните млади руски групи в момента, Shortparis, пусна нов сингъл - “Говорит Москва”, придружен с очаквано провокативно видео. To застава като тяхната антивоенна реакция и напомня на руска версия на някога събралата всички конфликтни теми около САЩ на Доналд Тръмп песен This is America на Childish Gambino. Клипът бързо надхвърли над милион и половина гледания в YouTube. Посланието на синт-поп групата не се прие еднозначно: в иронията им някои виждат и възхвала, и твърде индиректна критика. Решението им да продължат априлското си турне в Русия, за да обединят инакомислещите в страна, също провокира смесени реакции, предимно от слушателите, за които пълен бойкот е единствената опция. След участието си на Wrong Festival в Пловдив миналото лято, групата трябваше да свири в София през март - нещо, което на фона на сегашните събития не се случи. Според някои публикации, вокалистът на Shortparis Николай Комягин неотдавна е бил арестуван за присъствие на антивоенен протест.
 


Beton - "Kyiv Calling"
 
Украинската група Beton записа своя интерпретация на популярния пънк химн от 1979 г. London Calling на The Clash с променени стихове, които да съответстват на настроенията в момента. Кавърът е записан в Лвов в Западна Украйна, с разрешението на някогашните членове на The Clash, а всички приходи отиват за организацията Free Ukraine Resistance Movement. Китаристът Андрий Жолоб е лекар по образование и в момента помага на пострадали. И тази музикална протестна акция провокира смесени отзиви: малко след премиерата ѝ започнаха да циркулират стари снимки на групата с фланелки, на които е изписано името на украинския националист Степан Бандера (1909-1959), чиято личност често е идолизирана от крайнодесни фракции. Групата впоследствие се извини за снимките, призова към по-голям диалог около нееднозначно приеманите в страната и извън нея исторически личности, които в едни ситуации са били жертви, в други агресори. “А точно такъв дебат е невъзможен в путинска Русия”.
 

Календар

  • П
  • В
  • С
  • Ч
  • П
  • С
  • Н