Скрап без скръб

 

фотограф: Иван Москов
 

Тя е завършила “Порцелан и стъкло” в Националната художествена академия, но сякаш не помни кога. Причината? Оттогава в живота ѝ се случват промени, и то промени с имена – спътникът ѝ в живота Иван Москов и двете им дъщери Самуила и Калина. На Кръстина Кръстева никога не ѝ е хрумвало, че Варвара може да я изненада с нещо, винаги е минавала транзит. Но тъкмо Иван е човекът, който я завежда за първи път “истински” в селото и сега те притежават място, което постепенно от поляна с драки (местните буренаци) се превръща в техен летен дом. “Там растат и децата ни, и дървета ни, и розите ни”, казва тя и бърза да вметне, че не всичко е било цветя и рози. В началните години на пълна романтика те нямат нито ток, нито вода, нито тоалетна. Но сега си мисли, че тогава е било най-яко. фотограф: Кирил Пейчев
 

Варвара сама избира своите обитатели, смята Кръстина, защото повечето хора не намират какво да търсят там при липсата на голям и златист плаж с дюни, които да отстъпят мястото си на барчета. “Малко са местата по южното ни Черноморие, които не са облечени в бетон и чалга”, констатира със съжаление тя. Тази тенденция обаче върви и с положителните си страни. “Духът на Варвара е едва доловим за случайния минувач, защото е добре маскиран и е само за хората с “особен нюх”. Това няма за цел да звучи претенциозно, а просто е истина”, обяснява Кръстина. В продължение на години в селото е имало творческа база на художници и артисти и според нея това е една от причините то днес да е такова средище на изкуството. Може би и поради това профилът на доста местни и на редовните посетители е някак бохемски. 


фотограф: Кирил Пейчев
 

На четвърти юли беше откриването на изложбата “Пълна скрап”, в която десет артисти представят свои работи, най-вече от метал, но и от стъкло и керамика, като основният фокус е рециклирането. Другото название на инициативата е “Арт шоу Варвара”, а зад нея стои амбициозен проект за пленер, посветен на монументални изображения и форми, сътворени предимно от скрап. Идеята е на скулптора Станислава Чапкънова. Тя разказва за проекта на галериста и бижутер Невена Велева и не след дълго двете се свързват с Кръстина, която се опитва да помогне с популяризирането на събитието. 


фотограф: Кирил Пейчев
 

Поради липса на финансиране пленерът не се осъществява така, както е замислен, но артистите не се отказват от изложбата и влагат собствени средства, за да я реализират. “Станислава, Невена и аз искрено се надяваме, че това е началото на нещо голямо. На едно голямо чудо в малко село!”, радва се Кръстина. 

Работите са изложени в комплекс “Ел Борачо”, в самото начало на селото (от страната на  Бургас). “Кон от скрап като емблема на селото, тъй като няма по хубава гледка от варварските коне, пасящи на фона на морето. За любителите на играта шах може да се види шах маса от скрап с керамични фигури и възможността да изиграете и да се насладите на буквалния допир с изкуството. Морско конче и други животни от вилици и ножове. Стъклени човешки образи от бутилки и още, и още, и още.”


фотограф: Кирил Пейчев
 

“Лично аз мечтая да видя Варвара като една огромна галерия на открито. Без огради и стени”, размечтава се Кръстина. И защо не? Наоколо се подвизават металисти, стъклар, керамик, художници, бижутери, архитекти, дизайнери – една сюрия креативни хора, които с общи усилия биха могли да отворят ателиета и база, достъпна за любителите на изкуството и децата. “Тогава хората ще идват във Варвара не само заради вкусната храна, но и за нещо, което ще ги обогати по друг начин, ще им даде друг вид храна. Давам си сметка, че на този етап това е само утопия, но пък съвсем не е невъзможно.” 


Календар

  • П
  • В
  • С
  • Ч
  • П
  • С
  • Н