София 24/7: какво ново през 2021

Ж Jazz Room

 

“Сега или никога”. Вероятно тези думи са били в мислите на хората, които след кризите през миналата година се впуснаха в кариерни промени и нови начинания през 2021 г. През последните почти две години не малко места изчезнаха от обичайните маршрути в центъра на София, но други се появиха, някои от които от същите хора.

 

Новото място като продължение на предишна концепция

 

Като че ли всяка година има питие или ястие, което получава различен прочит. Малко след крафт бирата и виното, постепенно дойде време и за новия поглед към кафето като нещо, което изисква внимание и преценка, вместо бърза консумация. Засега увеличаващото се разнообразие е само за добро.

 

В края на лятото в София врати отвори Coffee Syndicate на ул. “Московска” 3, нова фаза за съществуващия от седем години дизайнерски бранд Mental Syndicate, започнал от Пловдив, в момента на ул. “Три уши” в София. През есента отвори Urban Embassy Specialty Coffee на ул. "Проф. Фритьоф Нансен" 19. По-рано тази година в София стъпи и световната верига Coffee Fellows.

 

Coffee Syndicate

 

Зад Coffee Syndicate са Велимир Бъчев (бариста и лате арт шампион за 2019 г.), Андон Георгиев и Борис Етов. “Идеята се роди като естествено продължение на бранда ни Mental Syndicate, както и от страстта ни към кафето. Екипът ни е изцяло позициониран в София и това е и причината да създадем мястото тук, но в бъдещите ни идеи определено има място и за Пловдив - все пак това е родният град на част от нас”, казват Велимир и Андон.

 

Те не възприемат появата на повече локации от този тип като конкуренция или заплаха, а еклерите в менюто и интериорът бързо се превърнаха в отличителни черти на мястото им - то е твърде възможно едно от най-сниманите в Instagram напоследък. “Кафе културата има нужда да се развива и има място за всеки, който има желание да допринесе за нея. Колкото повече места, толкова повече яко кафе.”

 

Coffee Syndicate

 

...и като напълно различно начало

 

През годините имиджът на стария център на София като притегателно място на културно-творческа дейност и малки бизнеси често изглеждаше пожелателен, но напоследък той все по-често отговаря на очакванията, които му бяха зададени преди около десетилетие. Само през тази година се появиха няколко различни и дългоочаквани места.

 

Вече много хора знаят за Dönerstag, но не всички са успели да влязат. За да проверите рецептата на Ивайло Спасов за перфектния (берлински) дюнер, трябва да планирате и бързина. Всеки ден на ул. “Искър” 11 само за няколко часа месото свършва.

 

Dönerstag

 

На няколко минути оттам, в Ж Jazz Room на ул. "Цар Симеон" 49, звучи джаз на плочи, в интериора се забелязват работи на дуото Мисирков/Богданов, в стаята за четене са подредени нови списания. А най-новото място в квартала е пекарната “&хляб”, с което в България най-сетне идва традиционното френско canelé.

 

Основателят на Ж Jazz Room Йордан Жечев казва, че първата година на клуба е донесъл някои равносметки. "Разбрах, че нищо не е евтино, но и че има изключителни хора навсякъде. Също, оказа се, че бумтящ огън не е само зимно густо."

 

Какво да очакваме през следващите месеци? "Със сигурност ще има повече събития догодина. И прожекции. И срещи с неочаквани личности. Онзи ден си говорихме колко интересно ще е да поканим Десислава Божилова да разкаже какво е да си съдия по снукър. Представяме си срещи и с математици и нескучни финансисти. И готвачи. И агрономи. И фермери. Изобщо, с хора, които се интересуват от света около нас, не само от нас самите."

 

 

    

Ж Jazz Room


Да смениш нощта с деня

 

Наоколо е и Sabrosa, едновременно кулинарен магазин и кафене, в една от старите къщи на ул. “Искър” 36, подходящо едновременно за обяд и вечеря. Негова основателка е Елица Николова, която до началото на миналата година беше ангажирана с вече несъществуващия бар French 75, едно от основните места в района.

 

Какъв опит е пренесла от едното към другото място?

 

Sabrosa

 

“Като начало, доколкото е възможно, постарах се да не повтарям стари грешки. Предишният опит ми помогна за контактите и партньорствата с много готини хора, които съм срещнала през изминалите години. И преди всичко, с най-ценния дивидент - редовните клиенти на French 75, които сега са чести гости на Sabrosa и мои приятели”, казва Елица. Една от големите разлики за нея е в работното време, което носи и различен начин на съществуване.

 

“Смених нощния режим с по-лежерен, далеч от партита до сутринта. Разбира се, и работата с храна е предизвикателство, но това е нещо, което безкрайно обичам и ми е интересно да се уча всеки ден. Старая се да предлагаме семпли и вкусни продукти в приятелска и непретенциозна обстановка.”

 
Бързай бавно

 

Качествената to-go храна се превърна в по-изразена необходимост през последните две години и на тази нужда отговаря Miam на ул. "Марин Дринов" 2А - подходящо място за всеки момент от деня, направено от създателите си след шест години опит в персонализираните кетъринг услуги. Азиатската храна направи няколко пробива през 2021-а, а едно от интересните места в този дух е Fōku, които са вече на ул. “Шишман” 34, след като прекараха лятото в B:EAT.

 

 

Miam

 

“Най-голямото предизвикателство за нас през тази година беше отливът на персонал. Това е и глобален проблем”, казва Мирослава Нейчева, която създава Miam заедно с Ангел Василев. “Както и намирането на отговорни хора, с които да осъществим поставените цели. Друго предизвикателство е приспособяването към постоянно променящите се цени на продуктите. Научихме, че трябва да са сме гъвкави и да се адаптираме лесно към обстоятелствата.”

 

През 2021 г. местата, които прокарват определена култура на живот и навици, показаха устойчивост, която малко хора предвиждаха през миналата година.

 

 

Календар

  • П
  • В
  • С
  • Ч
  • П
  • С
  • Н