На едно стъкло разстояние

фотограф: Боряна Пандова

 

Съвременното българско изкуство сякаш твърде често се намира на каше – по галерии, музеи, фестивали. Не можеш случайно да попаднеш на него или да се разминете по улицата. То все някак трябва да те примами да стъпиш на територията му. Изпитан във времето опит в този вид привличане имат витрините и едно от най-новите пространства за съвременно изкуство в София ПОСТА (на бул. “Дондуков” 34) находчиво се възползва от тяхната способност за челен сблъсък с публиката, за която е достатъчно само да мине покрай изкуството, без дори да прекрачва праг. Защото ПОСТА се помещава единствено в рамките на витрина.

Пространството, зад което стоят Викенти Комитски и Бояна Джикова, бе открито с представяне на поета и драматург Светлозар Георгиев – ghostdog на 18 декември. "В района вече има няколко галерии: Little Bird Place, Depoo, Arosita... Това е локацията и на "КвАРТал фест". Формира се нещо като малка галерийна част на София и решихме, че би било супер да движим още едно пространство наблизо. Питахме за витрината и всичко стана много лесно", разказва Комитски. За него покрай пандемичните затваряния витрината има преимуществото да е директно на улицата, в непосредствена връзка с хората и да може да бъде гледана отвън. "Локацията на изложбите предполага пряк контакт между публиката и произведенията, авторските послания и концепции. От друга страна, мястото е с голям човекопоток, включително беше част от маршрута на протестите през 2020 г.", допълва Джикова. Името пък няма нужда от особени обяснения, защото идва от жаргона и намеква, че новата артистична поста е пред ПОСТА.

 

фотограф: Боряна Пандова

 

Идеята на създателите му е там да бъдат представяни както млади, така и утвърдени автори. "Нямаме фокус върху конкретна медия, освен желанието ни да въведем повече артисти, работещи с текст", казва Комитски. Според него в съвременното изкуство се ползват какви ли не медии, но поезията сякаш остава извън него. За Джикова пък текстът и киното са най-директните и ефективни средства за въздействие върху човека. Предвид нетрадиционността на пространството тя вижда в поезията и начин за достигане до най-широката публика, включително такава без познания или интереси в областта на съвременните визуални изкуства.

Планът засега предвижда всеки месец ПОСТА да е домакин на поне една изложба, а една трета от участниците да не са от българската сцена. Така с помощта на локацията си (и не само) мястото цели да стимулира взаимодействието между публичната среда и изкуството, както и създаването на нови публики, защото почти липсващата дистанция с външния свят на тротоара неизбежно ще скъси разстоянието между хората и артистичния свят.

Бояна смята, че съвременното изкуство има нужда да излезе от изложбените помещения в публичното пространство. "Успоредно с излагането в галерии, напоследък се практикува все по-активно използването на временни алтернативни пространства със сайт-спесифик проекти, излизане от идеалния център, разширяване на културния обхват и демократизиране на организирането на събития", добавя Джикова.

Кои са позитивите и кои – негативите в това един артист да оперира свое пространство? За момента двамата не откриват минуси. "Мисля, че много добро изкуство остава непоказано, понеже сцената често е ограничена от принципите на пазара, та се надяваме да покажем доста неща, които иначе не биха напуснали ателиетата", споделя Викенти. За Джикова най-големите плюсове са свободата на селекцията и това, че така няма нужда да прави компромиси с качеството на изкуството. Харесва ѝ възможността за представяне на не толкова популярни артисти и алтернативни медии и жанрове.

"В Прага мои колеги имаха изложбено пространство в портфейл. В Мюнхен имаше галерия в дупка от звънец", сеща се Комитски за най-необичайните места за съвременно изкуство, които е виждал по света. Когато се появи нужда, пространствата се появяват спрямо нея, казва още той.

ПОСТА започна годината с изложба на Яна Абрашева, а през февруари иззад витрините ще се появят работи на Михаил Новаков и програмата ще продължи да е активна, без да обръща внимание на климатични условия. Затова посетителите пред ПОСТА не бива да забравят, че изкуството си е изкуство, но и студът си е студ, така че и облеклото трябва да е съобразено с това.

 

ПОСТА е на  бул. "Дондуков" 34 и instagram.com/postaspace

 

 

Календар

  • П
  • В
  • С
  • Ч
  • П
  • С
  • Н