СУПЕРГЕРОИ, КОИТО ЛЕКУВАТСтудиото за дизайн и анимация FourPlus е от малкото трайни и висококачествени имена в сферата на илюстрацията, анимираните графики, визуалната идентичност и графити у нас, които с годините вървят само напред и нагоре. Правят го във всяко отношение при работата си и винаги сме харесвали тяхното желание да изпипват детайла, независимо колко незабележим и на пръв поглед несъществен е той. Затова са търсени не само у нас, но и по целия свят като едни от много добрите в това, което вършат. Екипът им започва като квартет, откъдето произхожда и името FourPlus, но плюсът всъщност винаги е бил отворена вратичка за разнообразието в състава им. Общото между всички в него е, че децата вътре в тях не са ги напускали никога и продължават да са деца по душа, просто с малко повече отговорности и задължения от време на време. Именно малчуганите в тях успяват да изплуват на повърхността в един от най-красивите им обществени проекти, реализиран по поръчка за ремонта на детските отделения към “Пирогов”. Чрез илюстрации по стените на болничните стаи и част от общите помещения, както и изграждането на навигационна система, те успяват да постигнат две много деликатни и важни цели в една такава специфична среда - да накарат децата да забравят, че са в болница и в същото време да помогнат на родителите им да се ориентират по-лесно. На първия етаж малките пациенти се движат сред океани и морета, на втория - сред приказни герои, а на третия - сред супергерои, но от истинските - супер-учители, супер-лекари, супер-пожарникари, супер-градинари, супер-родители и редица други супер-хора. Още за проекта от самите тях: 


 

Кое е най-голямото предизвикателство при създаването на пространства за деца?

В случая с “Пирогов” работата ни трябва да „говори“ на деца в уязвима ситуация, защото са хоспитализирани и защото са далеч от близките и ежедневието си. Това бе и най-трудният аспект от проекта.

 

Кое отличава детското отделение в "Пирогов" от всички други проекти, по които сте работили?

Особеното при работата по Детски отделения "Пирогов" бе мащабът и естеството на самия проект. В България не бе реализирано нещо подобно до момента. По света също не са много подобните примери. Трябваше да учим неща в движение – както ние, така и всички замесени по веригата. Освен това, спешният характер на услугите в заведението предполагаше бърза и педантична работа. Като всяка пътека и тази стана по-лесна, щом я опознахме. Това безспорно е един от най-удовлетворяващите проекти, по които екипът ни е работил до момента.

Разкажете ни повече за концепцията за мястото. 

Включването ни в проекта бе по покана на Фондация "Америка за България" (ФАБ). ФАБ дойдоха с конкретен бриф за тематично разделение по етажи: първи етаж (консултативни кабинети и регистратура) – океани и морета; втори етаж (гръдно отделение и новородени) – приказни герои; трети етаж (коремно и травматология) – супергерои. Самата стилистика избрахме заедно с тях и разработихме предвид спецификите на проекта. Най-същественото в концепцията за обновяването обаче е отвъд естетиката и хигиенните съображения. Има все повече изследвания на тема благотворното влияние на предразполагащата и уютна среда върху състоянието на пациентите и персонала. Това е истински важната и значима промяна. 

 

Кое ви мотивира да работите по подобен проект?

Най-голямата награда и успех при подобен тип работа е да видиш всичко реализирано и завършено. Мисълта, че ще успеем да допринесем за по-лекото и приятно пребиваване на децата, родителите и лекарите в болничните отделения, сама по себе си бе мотивация да се включим в проекта с всички сили. Както и желанието да бъдем част от тази положителна и важна стъпка напред. Надяваме се да има и други болници, които да последват примера на “Пирогов”.
 

По какъв начин пространството влияе на нагласите и възприятията? 

Има редица проучвания и статии по темата. Облагородените пространства помагат на хората да се почувстват по-спокойно и да ускорят възстановяването си. Класическият подход към болничната среда неминуемо създава стрес сред пациентите и персонала. Таваните обикновено са ниски, светлината е луминисцентна, подовете са твърди и шумни, за да се почистват лесно, и като цяло няма възможности за уединение. Всичко това предразполага към хипер-превъзбуда. В последните 30 години се провеждат изследвания как болничната среда афектира пациентите (evidence-based design). Когато разсееш и отвлечеш вниманието на пациентите от състоянието им, когато им дадеш различен и интересен фокус, намаляваш болката им. 

 

Има ли цветове или образи, които лекуват? 

Със сигурност има такива, които действат по-благотворно и успокояващо от други; такива, които действат по един начин на настроението и други – по различен. Тук въпросът е по-скоро психологически, отколкото дизайнерски и творчески, каквато бе нашата роля. Това, което искахме, и мислим, че постигнахме, е да превърнем болничните отделения в отражение на пъстрото и необятно детско въображение, да разсеем малките пациенти и да се почувстват повече в свои води. Илюстрациите са позитивни и вдъхновяващи, със свежи цветове и интересни детайли. Тяхната задача е да преобърнат възприятието на детето към болницата. Първи етаж е посветен на океана – тема, която е интересна на всички възрасти, каквито са и посетителите. Втори, на който е разположена и Хирургия на новороденото, е завладян от герои от любими приказки. А трети етаж, който обслужва по-големи пациенти и има болнични стаи, е изпъстрен със супер героите от ежедневието ни – супер-лекар, супер-майка, супер-учител. Показва на децата истинските супер-хора и им вдъхва надежда и сили. 
 

Имате ли наблюдения над ефекта на визиите върху децата след тяхното реализиране в средата? 

Реакциите към момента са изцяло положителни. Пациентите, лекарите, сестрите, персоналът, посетителите спират и се снимат с илюстрациите. Любима история ни е как биберонът на едно бебе е паднал от устата му, когато го вкарали във вече завършена и илюстрирана стая.

 

Защо визуалната среда е важна за децата по принцип?

Защо светлината е важна за растенията?  

 

Какво можем да променим, за да започнем да възпитаваме децата и визуално?

Да възпитаваш дете не е никак лесна задача. Част от хората в екипа са родители и знаят от първа ръка. Всички сме съгласни, че първото нещо, което трябва да е налице, са родители с подходяща нагласа. Те са тези, които учат и дават пример на децата. Когато родителят иска, намира начин.


 


Какви проекти/идеи за деца още бихте искали да видите или самите вие да реализирате?

Всичко свързано с деца е предизвикателство и голямо удоволствие. Всичко, което би им помогнало да се развиват по-спокойни, по-щастливи и по-сигурни, и разбира се, е по възможностите ни, е добре дошло. Детските отделения на Пирогов не са първият ни проект за деца, но определено е най-мащабният. Имаме проекти с изрисуване с графити на училища и детски градини. Работили сме и по доста проекти, свързани с образователна платформа в САЩ. Отворени сме за всякакви идеи и колаборации.

 

Криейтив директор: Ивайло Недков

Графичен дизайн: Ивайло Недков и Цветислава Колева

Илюстрации: Ева Маркова и Мила Спасова

снимки: МЕМ STUDIO
behance.net/fourplus

 
 

Календар

  • П
  • В
  • С
  • Ч
  • П
  • С
  • Н