В такт ½ 2022

 
Lunikk / Фотограф: Боян Дечев

Сезонът е особен: нормалният ритъм на събитията се възстановява, с което дълго отлагани проекти стават реалност, а групи, които са набирали скорост напоследък, едва сега срещат офлайн публиката си. Първите месеци на годината в няколко добри новини:
 
Появата на Lunikk
 
Да не звучиш като “българска група” продължава да е популярен рефрен, когато искаме да отличим определени изпълнители от масата. В случая на Lunikk, в чиято музика поравно се смесват носталгичен трип-хоп и съвременно R&B, този израз е изцяло валиден, поради естествено звучащите текстове на английски, хващащия глас и цялостната естетика, в която песните им до момента дълбаят. През есента на миналата година излязоха парчетата Ricin и Unreal City, а през март и най-убедителният сингъл от тях до момента - Soda Pop. Зад клиповете им е Боян Дечев от No Blink Studio, който е и китарист на Jin Monic.
На фона на това развитие дуото все още няма по-видима изява на живо, така че със сигурност те ще са сред най-очакваните имена на Sofia Live Festival (23-26 юни).
 
Отложени срещи с The Kobras и Dena
 
Същото събитие през юни ще доведе в София две имена, които следим, но без възможност да чуем на живо.
Гласът в The Kobras е на познатата у нас най-вече като художничка Деси Баева. От около година лондонското дуо търси звука си и го намира някъде в рокендрол наследството на 60-те и началото на 70-те години. Най-добър пример за това е The Sun Song, а през февруари излезе най-новата им песен New Religion. Подобно на много групи, които дебютираха през 2020-2021 г., първите им участия на живо идват след като вече са направили няколко крачки към издаване на музиката си.


The Kobras / Снимка: Личен архив
Въпреки че следим всеки нов проект на българската посланичка в Берлин DENA (Деница Тодорова), а някои от връщанията ѝ са ставали повод за нови видеа, през лятото предстои първата ѝ пълноценна изява на живо в България от близо десетилетие. Миналата година излезе мини албумът Mixed Feelings EP и страхотният ѝ съвместен сингъл с Lauer – Make It Stay.


The Kobras и Dena, подобно на Lunikk, са в програмата на Sofia Live Festival.
 
Новият (нов) албум на Evitceles
 
Като че ли е трудно един артист да се променя рязко, когато издава особено често музика. Израстването би трябвало да е незабележимо и плавно, но някак си това не е случаят при Етиен Славчев (Evitceles), за когото това е девети по-цялостен проект от 2018-а насам и второ заглавие за годината. Новият му албум Accession излезе неотдавна на винил през естествения дом за този тип електронна музика в България, лейбъла Amek.
 
Accession предлага 38 минути (нито секунда по-малко или повече) музика, която във всеки момент прави неочаквани ходове.


Повече на evitceles.bandcamp.com

 
Да поговорим за музика
 
Музикалните конференции и шоукейси плахо опитаха да се наложат в България в началото на миналото десетилетие и от години не е имало особени пробиви в тази посока. Между 26-28 май в Пловдив ще се проведе първото издание на Spike - събитие, което ще обедини конференция за професионалисти в бранша, уъркшопи и музика на живо. Spike също така ще съвпадне с новото издание на фестивала Electric Orpheus в Пловдив.
 
Междувременно Рут Колева, която тази година беше част от South by Southwest (SXSW) в Тексас и е сред основните движещи сили на Sofia Live Festival, обяви първото издание на SoAlive Music Conference през 2023 г.
 
 


Документалният филм за Димитър Воев
 
Трите десетилетия от смъртта на основателя на “Нова Генерация” Димитър Воев (1965-1992) бяха отбелязани с няколко дългоочаквани проекта в негова памет: освен книгата на издателство “Парадокс” с негови известни и за първи път публикувани текстове, се появи и пълнометражният документален филм “Воев” на Биляна Кирилова. Вместо книгата и филмът да митологизират образа му още повече, всъщност те отместват няколко слоя на натрупани клишета.
 
"Той със сигурност нямаше да е само музикант и поет. Воев в XXI век би говорил на съвременен език като визуален артист, щеше да влезе в киното и театъра, да стане автор на пърформанси и инсталации, на видеоблогове и подкасти", пише Доротея Монова от издателство "Парадокс" в предговора на книгата “Непрочетено”. Филмът на Кирилова, в комбинация с анимацията на Мина Златева Иванова, всъщност ни убеждава, че това е точно така.
След пълните прожекции на “София филм фест” и Master of Art “Воев” има шансът да се превърне сред малкото български документални филми, които да имат пълноценно киноразпространение и съответния интерес.
 

Секстетът на Васил Хаджигрудев
 
Това е сред албумите, които ще останат като важен документ на времето си и идеален гид "кой кой е" на джаз сцената в съответния момент. В "Секстет" Хаджигрудев събира тромпетиста Росен Захариев, саксофонистите Димитър Льолев и Арнау Гарофе, барабаниста Борислав Петров, тромбониста Владислав Мичев.
 
За финалната версия на осемте композиции допринасят още съоснователят на Bluba Lu Константин Кацарски, записал и миксирал инструменталите, мастерингът на живеещия между Амстердам и Варна пианист Димитър Бодуров и обложката, дело на Александра Вентова. Tази пролет се очаква Васил Хаджигрудев да представи албума в партньорство с "Аларма Пънк Джаз".


Календар

  • П
  • В
  • С
  • Ч
  • П
  • С
  • Н