ВНИМАНИЕ, ОПАСНОСТ ОТ ПРИСТРАСТЯВАНЕПрез ноември "Виж!" се връща с машина на времето през 1989 г. и си представяме как би изглеждал един наш брой, ако трябваше да го издадем преди 30 години. Предизвикателството да пишем сякаш се намираме насред ноември отпреди 30 години, но намирайки се насред октомври 2019 г. бе изпитание за всички автори. Надяваме се, че докато четете, ще си представите, че сте се пренесли там заедно с тях. 
------------------------

От няколко дни очите ми са зачервени, боли ме глава, забравям да се храня и вървя из София като зомби. Внимателно с ракията, вероятно ще кажат някои от вас. Стига си пиянствал! Прибери се вкъщи и се наспи.

Иска ми се решението да беше толкова просто. Проблемът ми не е обикновена гроздова или коняк „Плиска“, а далеч по-сериозно пристрастяване: новата преносима електронна игра Game Boy на японската фирма Nintendo, която излезе на пазара с огромен шум през април тази година. По-малък от книжка на Библиотека „Галактика“, лесно побиращ се в широк джоб на панталон или яке, Game Boy (произнася се Гейм Бой, а не Гаме Боу и идва от двете английски думи „игра“ и „момче“) е един напълно нов, бих казал дори революционен продукт в своя клас. Оттук нататък, смея да прогнозирам, представите и очакванията ни за преносими електронни игри ще бъдат напълно променени.

Безсмислено е да сравняваме Game Boy с до болка познатите ни съветски бракми „Ну погоди“ и „Охота“ на завод „Электроника“. Това е като да поставим редом кормилачка и скейтборд. Или Жигули и Батмобил. (Ходихте ли вече да гледате тазгодишния „Батман“ на режисьора Тим Бъртън с Джак Никълсън, Майкъл Кийтън и Ким Бейсингър в главните роли? Ако ли не, спирайте да четете тази статия веднага и марш в най-близкото квартално кино.)Приемуществата на Game Boy са няколко и то сериозни. С мощния си, осембитов процесор тук по-скоро става дума за джобен персонален компютър, отколкото за елементарна електронна игра. Ако досега бяхме свикнали да гледаме човечета (или вълци), които дървено подскачат напред-назад по предварително изрисуван с фолио фон, то графиките на Game Boy позволяват напълно плавно движение на централния персонаж върху цялостна динамична картина на екрана от цели 160 х 144 пиксела. Конзолата е снабдена с малък кръстовиден джойстик вляво, чрез който се задава посока на движение, а останалите функции се управляват чрез два изпъкнали бутона вдясно, изключително удобни за натиск. Въпреки че цветовата гама на екрана е в чернобели тонове, сивото е в цели три акцента: черно, синьо и лилаво. Чрез странични бутони имаме възможност да контролираме контраста на картината, както и силата на звука. В допълниение можем да ползваме 3.5 мм стерео жак за слушалки, ако не искаме да притесняваме околните в трамвая или учителката в час. И тук идва най-голямото нововъведение: Game Boy не е просто поредната електронна игра, а платформа за неограничен брой игри, които се купуват отделно на малки дискетки и се поставят в специално гнездо на гърба на конзолата. Nintendo на практика са създали преносима мини-версия на широко популярната си от вече няколко години конзола за телевизор Nintendo Entertainment System. Имаме възможност да играем, както на до болка познатата Tetris, така и на любимата на всички Super Mario. Сега обаче можем да мъкнем тази съкровищница насвякъде с нас, из цялата страна, където и да пътуваме, от Михайловград до Мичурин. Четирите AA батерии осигуряват захранване до 15 часа (абсолютно нечувано, ще се съгласите), а специален адаптор позволява, ако решим, да включим конзолата директно в електрическата мрежа.

Само за последните няколко месеца в Япония и САЩ има продадени стотици хиляди бройки, като някои анализатори предвиждат, че вероятно скоро ще надхвърлят милиони. (Моята бройка ми я донесе богат чичо от Америка.) Според информация в пресата, можем да очакваме появата на Game Boy в Европа през следващата година. Не бих се учудил, ако в бъдеще видим и подобрена цветна версия на играта, така както всеки дом вече притежава цветен телевизор.
Ако имам някакви критики към Nintendo, те са основно в две насоки. Първо, донякъде неудачният и сексистки избор на име на конзолата Game Boy. Все пак, уверен съм, немалко момичета ще бъдат обхванати от магията на този чудесен продукт и не е честно – извинявам се за каламбура – те да бъдат изключвани от играта. Второ, което е също така важно, на кутията задължително трябва да има предупреждение: внимание, опасност от пристрастяване.Календар

  • П
  • В
  • С
  • Ч
  • П
  • С
  • Н