Жадна Хала джаз не свири

Фотограф: Деян Христакиев

 

На всеки по-редовен посетител на “Ателието” вече му е трудно да си спомни къде ходеше толкова често преди — барът на художника Калин Плугчиев съществува от няколко години, но се превърна в основна точка в (само) привидно тихия ареал между улиците “Цар Самуил”, “Позитано” и “Лавеле” и е едно от скришните места в безистена до Немската гимназия.

На табелката вътре пише, че се слушат групи като Einstürzende Neubauten или Tuxedomoon, но през последните почти двадесет седмици всяка неделя е отделена за джаз на живо.

Поредицата от събития “Хала джаз” е на крафт бирения бранд “Хала”, а форматът символизира рядко наблюдавано вливане на идеи от вече затворени места към оцелелите от последните кризи: всяка неделя в “Ателието” свирят джаз музикантите, които доскоро бяха в полутайния Try C до Съдебната палата. (А ако до тях видите едно пиано, то е от интериора на отскоро несъществуващата кръчма “Сам дойдох”).

 

Фотограф: Деян Христакиев

 

В безистена или вътре в самия бар най-често ще видите музикантите Димитър Благоев (китара), на когото може да разчитате за интересна история около изпълнената композиция, Станислав Арабаджиев (пиано), Стефан Горанов (барабани), Васил Хаджигрудев (бас) и испанския саксофонист Арнау Гарофе. “Тях наистина познаваме от сцената на Try C, но се надяваме „Хала Джаз“ да има своя неповторим чар заради разположението на бара”, казва Деян Христакиев, съосновател на “Хала” и онлайн магазина за бира “Пивотека”. “В музикално отношение форматът не е класически джем сешън, но размяната на енергия между публиката и музикантите е много силна. Това прави изпълненията живи и спонтанни. При солистите и в ритъм секцията почти винаги има гости, не рядко от чужбина, и това е допълнителна изненада за присъстващите.”

 

Фотограф: Деян Христакиев

 

Харесва му усещането за тайнственост, което носи безистенът и възможността с леко декориране от него и сценографката Александра Вентова (тя е често и зад бара) мястото да предложи нещо различно и за обичайните си посетители. “Създава се усещане, че хем си на улицата, хем оставаш скрит от динамиката и шума. Накратко, идеята е да обживеем една скрита локация с импровизирана музика на живо.”

Междувременно Деян разработва новата варка на “Хала” и се надява форматът да продължи успешно и през зимните месеци, след успеха през лятото и есента. “Вече сме вътре, където е също толкова уютно, така че джазът и бирата няма да спрат.”

 

 

Календар

  • П
  • В
  • С
  • Ч
  • П
  • С
  • Н