"Виж!" е независима медия за изкуство и култура.

 

За десет години изданието се превърна в разпознаваема платформа и успя да се наложи в културното и медийно пространство със своя разпознаваем почерк, наблягащ на силна визуална идентичност и съвременни, задълбочени журналистически материали. "Виж!" има над 120 издадени печатни броя, а онлайн платформата vijmag.bg е единственото издание за култура в страната с англоезична версия.  Темите, които “Виж!” развива са свързани със значими обществени въпроси в областта на културата, екологията, човешките права, свободата на словото и образованието.

“Виж!” е мрежа, която свързва творческата общност и нейната публика. Целта на медията е да представя интересните, смислени и актуални проекти и теми в сферата на културата, както и да дава поле на изява на млади творци от различни области на изкуството. Всеки брой на печатното издание е тематичен, излиза веднъж в месеца и се разпространява напълно безплатно в София, Пловдив и Бургас, а през летните месеци и на територията на Южното Черноморие. Виртуалното издание и пълния му архив можете да откриете на issuu.com/vijsofia.bg

 

Обединявайки автори, проекти и платформи в тематични броеве, често медията ни е спомагала за започвнето, осъществяването и разширяването на различни междужанрови връзки в отделните сектори, които са довели до трайни творчески партньорства. Чрез своята двуезична платформа "Виж!" представя и популяризира постиженията на българската култура и извън територията на страната, както и сред англоезичната аудитория на национално ниво.


През пролетта на 2020 г., по време на извънредното положение и наложената изолация, списанието издаде първата си печатна книга "Когато навън беше навътре. Дневници на изолацията" съвместно с издателство "Жанет 45". Проектът беше отличен в годишните награди на Столична община за ярки постижения в областта на културата. Същата година книгата беше представена в рамките на Софийски международен литературен фестивал и получи две номинации за годишните литературни награди „Златен лъв” на Асоциация „Българска книга” - за издателски проект с най-голяма обществена значимост и за най-добра книга.

 

 

През периода 2020-2021 г. екипа на списанието организира няколко групови изложби: изложбата ”Дневници на изолацията” (София и Пловдив, 2020 г.) с произведения на над 70 съвременни творци в областта на визуалните изкуства и литературата (с куратор на проекта Весела Ножарова) и изложбата “Първите сто” (София и Бургас, 2021 г.) с участието на 40 съвременни творци в областта на визуалните изкуства. "Виж!" има реализирани творчески конкурси, литературни четения и представяния, кино-прожекции и др. 

 


За нас Виж! е не само работа, но и глътка свобода и вдъхновение, на което посвещаваме времето си с удоволствие и много любов. Иска ни се да е същото и за нашите читатели.


Ако искате да подкрепите работата ни, можете да го направите като станете патрон на изданието:
Become a Patron!