“ВИЖ!” e независима медия за изкуство и култура, чието списание достига до хиляди читатели всеки месец напълно безплатно повече от 12 години.


Онлайн платформата vijmag.bg е единственото издание за култура в България с англоезичен архив, който представя и популяризира постиженията на българската култура извън територията на страната, както и сред англоезичната аудитория на национално ниво.


Наша запазена марка са силната визуална идентичност и качествените журналистически материали. Темите, които „Виж!“ развива са свързани със значими обществени въпроси в областта на културата, изкуството, екологията, човешките права, свободата на словото и образованието.


Медията представя съвременните теми в сферата на културата, както и да дава поле на изява на млади творци от различни области на изкуството. Обединявайки автори, проекти и платформи в тематични броеве, често медията ни е спомагала за започвнето, осъществяването и разширяването на различни междужанрови връзки в отделните сектори, които са довели до трайни творчески партньорства.

 

Всеки брой на печатното издание излиза веднъж в месеца и се разпространява напълно безплатно в София, Пловдив и Бургас, а през летните месеци и на територията на Южното Черноморие.
Виртуалното издание и пълния му архив можете да откриете на issuu.com/vijsofia.bg

 

„ВИЖ!“ има реализирани множество културни събития и срещи с читателите на изданието: изложби, кино-прожекции, литературни четения, творчески конкурси, дискусии, лекции и музикални събития. 

 

 

 


През пролетта на 2020 г., по време на извънредното положение и наложената изолация, списанието издаде първата си печатна книга "Когато навън беше навътре. Дневници на изолацията" съвместно с издателство "Жанет 45". Проектът беше отличен в годишните награди на Столична община за ярки постижения в областта на културата. Същата година книгата беше представена в рамките на Софийски международен литературен фестивал и получи две номинации за годишните литературни награди „Златен лъв” на Асоциация „Българска книга” - за издателски проект с най-голяма обществена значимост и за най-добра книга.

 

 

 

 

През периода 2020-2021 г. екипа на списанието организира няколко групови изложби: изложбата ”Дневници на изолацията” (София и Пловдив, 2020 г.) с произведения на над 70 съвременни творци в областта на визуалните изкуства и литературата (с куратор на проекта Весела Ножарова) и изложбата “Първите сто” (София и Бургас, 2021 г.) с участието на 40 съвременни творци в областта на визуалните изкуства. 

 

 

 


За нас „ВИЖ!“ е не само работа, но и глътка свобода и вдъхновение, на което посвещаваме времето си с отдаденост и много любов. Иска ни се да е същото и за нашите читатели.

 

Подкрепяйки ”ВИЖ!” вие подкрепяте не само развитието на медията, но и съществуването на качествена културна журналистика и независим печат в България.