Кулинарни трансформации: Александър Таралежков и Dolma Bar

Dolma Bar е в малкото крайбрежно курортно градче Маргейт, а менюто му се основава на балканското наследство, приветстващо света, свързаност с природата, избягване на разхищенията и следва свободна форма на готвене, вдъхновена от морето и земята

Кулинарни трансформации: Александър Кюркиев – Сандо и Chilli Hills

В семейната ферма на Chilli Hills в село Долни Лозен, освен семена, саксии и продукция, посетителите на лютия рай могат да се наслаждават на природа, музей на лютото, детски кът, люти надяждания, както и всякакви тематични музикални и кулинарни събития

Кулинарни трансформации: Мария Жекова и “Силивряк“

“Силивряк“ се спотайва в красиво реставрирана старинна къща в сърцето на Родопите и посреща гости в прегръдките на чиста природа, допълнена от изящно меню, подбрани вина и искрено гостоприемство

За Ивайло дългият скок от други професионални светове в този на приготвянето на храна тръгва от пребиваването му в мултикултурния Берлин, минава през дома и прехранването на собственото му семейство, но окончателно се преформатира след спечелването на “Мастършеф“

Рори Милър за българското село с щипка емпатия

С дебютната си книга Рори Милър завършва тригодишен етап от историята на проекта си “На око”, с който събира рецепти и истории от българските села

Храната на фокус

Илиан Илиев снима и стилизира храната като емоция

Енигмата на баницата

Баницата е малката история, в която се отразява голямата ни история. Ежедневното, от което сме направени, но което не познаваме

Рецептурник

Печатни издания от миналото и настоящето, които променят погледа към храната

Сомелиерът Благой Кузмански пътува, дегустира вино и храна и намира правилните думи да ни разкаже за тях

Матю Никол и как храната прави борбата

Известният колекционер Матю Никол за книгата си с разсекретени фотографии на храна от американската армия, колекционирането на изображения от стари готварски книги и маслото като “затвор за вкуса”

Албена Шкодрова и добрият домакин като бунтар с кауза

Албена Шкодрова за историческата важност на домашните готварски тефтери и обмяната на рецепти като пространство на свобода от политическата цензура

Най-добрите хитове от 1993

Бърз поглед върху събитията отпреди 30 години: няколко забравени явления и все още актуални проблеми

Пирамиди, фараони и артисти

Как новото поколение визуални творци вижда поп културните символи на 90-те, тогавашното трескаво културно наваксване и наследството на хаоса

Завръщане в прохождащите години на клубната култура с един от основателите и кръстник на първото движение за електронна музика у нас Metropolis

Киното на прехода

Как българско кино след 1989 г. осмисля промените в обществото и защо преходът е все още незавършена източна пиеса

ГОДИНАТА 1990

“Das Jahr 1990 freilegen“ се опитва да реконструира отделните гледни точки към хаотичната, забързана и изпълнена с въпросителни 1990 година

Урбанистичен заряд

Емил Христов за краткосрочните и дългосрочни промени, с които София може да направи чудеса с потенциала си

София, неуправляемата столица

Д-р Елица Станоева за базисните стандарти като само стъпка към качеството на живот и обременеността на столиците

Среща на гарата

Мащабен проект за терена между Сточна гара и Гара Подуяне описва потенциала на тази огромна, но невидима за града зона

Архитектурният джубокс на Максим Мокдад

Максим Мокдад за саундтрака, който го следва между Лондон, Бейрут и София, и как се създава специална връзка между географска локация и мелодия

Градски диапозитиви

Защо всички градове си приличат, но са нещастни посвоему

Как градът се променя през очите на графити артистите и къде са били най-добрите “спотове”

Посока Север: Шабла и Мартин Петров

Срещи с хората, за които Карадере, Камен бряг и Шабла са необходим втори дом

Посока Север: Камен бряг и Радослав Чичев

Срещи с хората, за които Карадере, Камен бряг и Шабла са необходим втори дом

Посока Север: Карадере и Биляна Вучкова

Срещи с хората, за които Карадере, Камен бряг и Шабла са необходим втори дом

Емона, дивото зове

Велика Прахова ни вкарва в детските си спомени и настоящи отношения с Емона, емонитите и що е то джозарник

Лазар Лютаков за над 20-годишната история на “Мазето на баба Васа” в Шабла

Утробният звук на Woomb

Проектът на продуцентa Георги Линев и фотографa и стилист Христо Йорданов, за които музиката е начин да изпиташ екстремна емоция

Галоп и гмуркане в ритмите с Puma & The Dolphin

След 1000names Николай Тодоров продължава напред с проекта си Puma & The Dolphin, с който озвучи кампания на Louis Vuitton с Яйои Кусама

KAKE? не са ZLE!

Мартиан Табаков, Мартин Пенев и Андрю Андерсън прощават на всички, които не ги разбират

Maze Hunters не отлагат живота за после

Триото с корени в Украйна и Молдова издаде дебютен албум, сподели сцена с любимите си групи и всичко това доскоро е изглеждало напълно невъзможно

Може ли публиката да се разшири отвъд социалните балони и можем ли да говорим за ново поколение в музиката

България (e) на литературната карта на света

За отличието “Букър” на Георги Господинов и Анджела Родел, значението на литературните награди и какво означава да си писател в България – и в света

Поезия ли бе да я преведеш

Габриела Манова е част от литературна резиденция в Норич, където работи по превода на българска съвременна поезия на английски

Каквото Николай Грозни ще посее, това ще напише

Книгата “Черноморски упанишад” отразява последните три години от живота на обиколилия света писател и поет. Намираме го като щастлив отшелник в Созопол

Капка Касабова и неосъзнатата полифония на балканската литература

Къде писателката вижда ясните знаци, че периферията на малките езици се превръща в център

ЗАРЕДИ ОЩЕ