Има ли ново литературно поколение и за какво пише то?

Емине Садкъ, Камелия Панайотова, Мария Гетова и Момчил Миланов за това какво обединява и разделя дебютиралите след 2020 г. писатели и поети

Да започнеш от Кота 0

Иван Димитров, Захари Захариев, Светослав Тодоров, Стефан Иванов и Стефан Икога разказват за новото независимо издателство, зад което застават като писатели, издатели и съмишленици

Четене с разбиране: Зорница Христова

В поредицата "Четене с разбиране" три от авторките с най-голям успех сред младите читатели разказват за тенденциите и промените в издаването на детски книги у нас през последното десетилетие

В поредицата "Четене с разбиране" три от авторките с най-голям успех сред младите читатели разказват за тенденциите и промените в издаването на детски книги у нас през последното десетилетие

Сенките в българската литература

Разговор за преодоляването на травмите в българска литература с писателката Рене Карабаш

Четене с разбиране: Петя Кокудева

В поредицата "Четене с разбиране" три от авторките с най-голям успех сред младите читатели разказват за тенденциите и промените в издаването на детски книги у нас през последното десетилетие

Годината на София Хусейн

Във финалния брой за 2023 г. събираме впечатленията, мислите, безпокойствата и надеждите на хора, едновременно част от различни сфери и общности, активни в професиите си през годината и внимателни наблюдатели на заобикалящата ни реалност.

Годината на Галин Попов

Във финалния брой за 2023 г. събираме впечатленията, мислите, безпокойствата и надеждите на хора, едновременно част от различни сфери и общности, активни в професиите си през годината и внимателни наблюдатели на заобикалящата ни реалност.

Във финалния брой за 2023 г. събираме впечатленията, мислите, безпокойствата и надеждите на хора, едновременно част от различни сфери и общности, активни в професиите си през годината и внимателни наблюдатели на заобикалящата ни реалност.

Годината на Рене Георгиева

Във финалния брой за 2023 г. събираме впечатленията, мислите, безпокойствата и надеждите на хора, едновременно част от различни сфери и общности, активни в професиите си през годината и внимателни наблюдатели на заобикалящата ни реалност.

Годината на Рене Йошида

Във финалния брой за 2023 г. събираме впечатленията, мислите, безпокойствата и надеждите на хора, едновременно част от различни сфери и общности, активни в професиите си през годината и внимателни наблюдатели на заобикалящата ни реалност.

Годината на Радина Ганчева

Във финалния брой за 2023 г. събираме впечатленията, мислите, безпокойствата и надеждите на хора, едновременно част от различни сфери и общности, активни в професиите си през годината и внимателни наблюдатели на заобикалящата ни реалност.

Годината на Маргарита Стойкова

Във финалния брой за 2023 г. събираме впечатленията, мислите, безпокойствата и надеждите на хора, едновременно част от различни сфери и общности, активни в професиите си през годината и внимателни наблюдатели на заобикалящата ни реалност.

Във финалния брой за 2023 г. събираме впечатленията, мислите, безпокойствата и надеждите на хора, едновременно част от различни сфери и общности, активни в професиите си през годината и внимателни наблюдатели на заобикалящата ни реалност.

Годината на Маргарита Доровска

Във финалния брой за 2023 г. събираме впечатленията, мислите, безпокойствата и надеждите на хора, едновременно част от различни сфери и общности, активни в професиите си през годината и внимателни наблюдатели на заобикалящата ни реалност.

Годината на Пламена Петкова и Димитър Панайотов

Във финалния брой за 2023 г. събираме впечатленията, мислите, безпокойствата и надеждите на хора, едновременно част от различни сфери и общности, активни в професиите си през годината и внимателни наблюдатели на заобикалящата ни реалност.

Кулинарни трансформации: Александър Таралежков и Dolma Bar

Dolma Bar е в малкото крайбрежно курортно градче Маргейт, а менюто му се основава на балканското наследство, приветстващо света, свързаност с природата, избягване на разхищенията и следва свободна форма на готвене, вдъхновена от морето и земята

Кулинарни трансформации: Александър Кюркиев – Сандо и Chilli Hills

В семейната ферма на Chilli Hills в село Долни Лозен, освен семена, саксии и продукция, посетителите на лютия рай могат да се наслаждават на природа, музей на лютото, детски кът, люти надяждания, както и всякакви тематични музикални и кулинарни събития

Визуални изкуства

Действителност под въпрос

Сатиричните колажи на Станислав Беловски в профила му в "Инстаграм" са неговият отговор на обкръжаващата го среда и събитията на деня, а в последните месеци те добиха особено голяма популярност покрай пандемията с коронавирус и протестите.

Сцена

Говори сцената: Мирослава Захова

Имената на съвременния танц, които превръщат музиката, движението и сценичното действие в смисъл за себе си и другите.

Посоки

Градски диапозитиви

Защо всички градове си приличат, но са нещастни посвоему

Посоки

Планината като споделено пространство

Как Александър Михайлов съчетава предприемачеството и нуждата от презареждане сред природата

Литература

Марин Бодаков

Марин Бодаков пише, издава и наблюдава литература. Автор е на няколко стихосбирки. От повече от десетилетие той завежда секция „Литература” във вестник „Култура”.

Кулинарни трансформации: Мария Жекова и “Силивряк“

“Силивряк“ се спотайва в красиво реставрирана старинна къща в сърцето на Родопите и посреща гости в прегръдките на чиста природа, допълнена от изящно меню, подбрани вина и искрено гостоприемство

Кулинарни трансформации: Ивайло Спасов и DÖNERSTAG

За Ивайло дългият скок от други професионални светове в този на приготвянето на храна тръгва от пребиваването му в мултикултурния Берлин, минава през дома и прехранването на собственото му семейство, но окончателно се преформатира след спечелването на “Мастършеф“

Рори Милър за българското село с щипка емпатия

С дебютната си книга Рори Милър завършва тригодишен етап от историята на проекта си “На око”, с който събира рецепти и истории от българските села

Илиан Илиев снима и стилизира храната като емоция

Енигмата на баницата

Баницата е малката история, в която се отразява голямата ни история. Ежедневното, от което сме направени, но което не познаваме

Рецептурник

Печатни издания от миналото и настоящето, които променят погледа към храната

Майстор сомелиер

Сомелиерът Благой Кузмански пътува, дегустира вино и храна и намира правилните думи да ни разкаже за тях

Матю Никол и как храната прави борбата

Известният колекционер Матю Никол за книгата си с разсекретени фотографии на храна от американската армия, колекционирането на изображения от стари готварски книги и маслото като “затвор за вкуса”

Албена Шкодрова за историческата важност на домашните готварски тефтери и обмяната на рецепти като пространство на свобода от политическата цензура

Най-добрите хитове от 1993

Бърз поглед върху събитията отпреди 30 години: няколко забравени явления и все още актуални проблеми

Пирамиди, фараони и артисти

Как новото поколение визуални творци вижда поп културните символи на 90-те, тогавашното трескаво културно наваксване и наследството на хаоса

Точен и Ясен Петров

Завръщане в прохождащите години на клубната култура с един от основателите и кръстник на първото движение за електронна музика у нас Metropolis

Киното на прехода

Как българско кино след 1989 г. осмисля промените в обществото и защо преходът е все още незавършена източна пиеса

“Das Jahr 1990 freilegen“ се опитва да реконструира отделните гледни точки към хаотичната, забързана и изпълнена с въпросителни 1990 година

Урбанистичен заряд

Емил Христов за краткосрочните и дългосрочни промени, с които София може да направи чудеса с потенциала си

София, неуправляемата столица

Д-р Елица Станоева за базисните стандарти като само стъпка към качеството на живот и обременеността на столиците

Среща на гарата

Мащабен проект за терена между Сточна гара и Гара Подуяне описва потенциала на тази огромна, но невидима за града зона

Архитектурният джубокс на Максим Мокдад

Максим Мокдад за саундтрака, който го следва между Лондон, Бейрут и София, и как се създава специална връзка между географска локация и мелодия

ЗАРЕДИ ОЩЕ