„История на информационните технологии в България“

Ноември 2022

 

"История на информационните технологии в България" е съвместен проект на списание "Виж!" и DataArt, чиято цел е да разкаже за някои от най-интересните и любопитни отражения в културния и социален живот след появата, разработката и употребата на компютри в страната в рамките на няколко десетилетия преди началото на т.нар. Милениум. В наши дни България е приемана за една от развиващите се държави в IT сектора, защото разполага с множество специалисти в различни сфери, но въпреки това малко се говори за корените на този прогрес, отношението на обществото към компютърните технологии, както и как тяхното развитие се е отразило на гейминга, литературата, музиката, дизайна и дори на космическите амбиции. Този проект цели да внесе малка доза вдъхновение и любопитство, без претенции за историческа или научна цялост. Периодът между 1960-2000 г., както и биографиите на хората, замесени в тези процеси ще продължат да бъдат изследвани и занапред.

 

Повече на www.bulgarianit.vijmag.bg

 

 

 

______________________________________________________________________________________________________________

 

 

 

 

Книга „Когато навън е навътре. Дневници на изолацията“

Юни 2020

 

В несигурните мигове на извънредното положение и наложената изолация през пролетта на 2020 г. „Виж!“ покани писатели, поети, фотографи, художници и илюстратори да разкажат какво е усещането, когато навън значи навътре. Резултатът са творби от 72 автори, сред които попадат както световноизвестни имена като Георги Господинов и Теодор Ушев, така и редица други популярни или съвсем неизвестни досега творци от различни области. С помощта на издателство „Жанет 45“ този творчески дневник на дните, прекарани в изолация, се превърна в единствения физически спомен от един интересен и необичаен период от живота ни.

 

Проектът получи наградата на Столична община за ярки постижения в областта на културата за 2020 г.. Отличието е на журито и е в допълнително създадената категория за “Социална ангажираност към града и неговите хора във време на пандемия".

 

Книгата зае челно място по продажби в платформата Booklover.bg за месеците юли и август, а редица медии отразиха с авторски ревюта, статии и интервюта нейната поява. Сред тях са “Дневник”, “Тоест”, Boyscout, Портал „Култура“, радиата БНР и “Дарик”. Книгата беше и един от акцентите в програмата на “Софийски международен литературен фестивал” през 2021 г.

 

 

______________________________________________________________________________________________________________

 

 

 

 

Групова изложба „Виж! Изолацията“

Юни – Октомври 2020

 

Изложбата „Виж! Изолацията“ се реализира през месец юни 2020 г. в столичната галерия CREDO BONUM, с куратори: Весела Ножарова и Гергана Минкова. В изложбата участваха творбите на имена като Александър Станишев, Теодор Ушев, Андреа Попйорданова, Борислава Караджова, Мартин Илиев, Боряна Пандова, Георги Господинов, Борис Далчев, Константин Костов, Омана Кацарска, Мила Янева-Табакова, Надя Радулова, Вяра Бояджиева и други.

 

 

 

В периода на социална изолация, списание „Виж!” събра повече от 70 автори - илюстратори, художници, фотографи, дизайнери, писатели и скулптори, в специален брой наречен Isolated Edition. През юни, на живо в галерията показахме образи и думи, които са запечатали усещанията на хората в необичайния период, през който преминаваме, тяхната реакция: страхове, надежди и житейски размисли. Емоционални рисунки, фотографии, кратки анимации и живописни платна, са само част от медиите, които са избрали авторите, за да изразят емоциите си. В същото време изложбата отваря врата към живота ни в постпандемичното време, навеждайки ни на размисли за възможните поуки и неизбежни промени, за бъдещето, което никога не е било по-трудно предсказуемо.

През септември 2020 г. изложбата се премести и в гр. Пловдив като част от литературния фестивал „Пловдив чете“.

 

 

 

______________________________________________________________________________________________________________

 

 

 

 

Групова изложба „Първите сто“

Май - Юли 2021

 

През май 2021 г. “Виж!” отбеляза първото трицифрено число в историята на медията с ретроспекция с принтове на някои от най-добрите "лица" на списанието през годините - кориците. Фотографията и илюстрациите често излизат от първоначалната си роля: кориците не са само важната първа среща на читателите с тематичните броеве, но техните автори са някои от най-интересните и разпознаваеми артисти в страната. Подредени една до друга, кориците подсказват, че добрите идеи не застиват на едно място, а визуалното и словесното не е нужно да са във война.

 

 

 

По време на откриването публиката имаше възможност да се разходи между миналото и настоящето на “Виж!” всички броеве от деветгодишната ни история бяха налични на място.

В изложбата участваха творби на над 40 автора, сред които Андреа Попйорданова, Борис Праматаров, Борислава Караджова, Владимир Василев, Вяра Бояджиева, Жана Миткова, Иван Богданов, Кирил Пейчев, Мариана Сърбова, Мария Налбантова, Мила Лозанова, Мила Янева-Табакова, Мира Мирославова, Михаил Новаков, Николай Грозни, Никола Михов, Росица Ралева, Станислав Беловски, Теодор Георгиев, Тихомир Стоянов, Трендафила Трендафилова, Христо Йорданов, Ясен Згуровски, Blood Becomes Water и др.

Изложбата гостува в галерия КО-ОП до 23 май, след което през лятото беше показана по време на Международен филмов фестивал Бургас в галерия “Георги Баев”.