ИЗКУСТВОТО НА ФРЕНСКАТА КУХНЯ
Въпреки че са минали близо 60 години, откакто жената, която не е нито шеф готвач, нито французойка, се появява в ефира на обществената телевизия в Бостън с предаването The French Chef, Джулия Чайлд продължава да е вдъхновение както за любителите на готвенето у дома, така и за авторите на безброй кулинарни телевизионни формати.
Първо, книгата “Изкуството на френската кухня“, издадена за първи път в САЩ през 1961 г., е твърде сложна и голяма (цели два обемни тома) и в началото никой не вярва в успеха ѝ. Същото се случва и с нейното кулинарно предаване, защото никой не си представя, че човек с опита (или по-скоро липсата му), осанката, характера и дори гласа на Чайлд може да прикове хиляди телевизионни зрители пред екраните. Във времена, в които сме залети от дизайнерски издания на готварски книги и добре изглеждащи водещи на кулинарни предавания, този неин необичаен успех продължава да предизвиква огромен интерес, включително в киното. Примерните са много, но най-ярките са филмът “Джули и Джулия“ (2009), където Мерил Стрийп пресъздава предисторията на книгата, докато създаването на предаването ѝ е в основата на сериала “Джулия“, чийто втори сезон се очаква в средата на ноември тази година. .
“Изкуството на френската кухня“ е в книжарниците от изд. “Пергамент прес“. Втори сезон на “Джулия“ – от 16 ноември по HBO Max.
SANDWICH MAGAZINE
Основано през 2018 г., списание Sandwich е посветено изцяло на магията, която се случва между две филии хляб, като всеки брой стъпва на един култов сандвич като призма, през която разглежда културния му аспект чрез есета, интервюта, фотография и илюстрация. Главният редактор на британското издание Джош Джоунс описва мисията на Sandwich като опит да представи силата на храната да свързва. Съдържанието на всеки брой може да потегли в какви ли не посоки. Най-новият, седми поред брой е за сладоледения сандвич и предизвиква сетивата с шрифт, избор на цветове, любопитни репортажи, включително и научно обяснение за ефекта на сладоледа върху психиката.
Sandwich Magazine е онлайн в paperpages.bg и в книжарницата на МАХАЛА Bookstore
FEED ME
Едно е да можеш сам да си приготвиш онова, което ти се хапва, но съвсем друго е да си напълно зависим от менюто, с което те удостои стопанинът. “Храна за кучета“ е израз с негативна конотация, но книгата Feed Me на ветеринарния специалист от Италия Ливиана Прола ни дава добър повод да го преосмислим и да погледнем по друг начин към купичките на домашните си любимци. В нея са събрани не само практични съвети и информация, но и 50 идеи за бързи и лесни рецепти, съобразени с породата, размера, теглото и активността на кучето, които не само да го заситят, но да му доставят удоволствие и да му се отразят здравословно.
Feed Me е в книжарницата на МАХАЛА Bookstore
КУЛИНАРНОТО ИЗКУСТВО НА СВЕТА ГОРА
Духовната храна е чудесна съставка за здравословно хранене. Доказва го книгата на атонския монах Епифаний Милопотамски, който разкрива как монасите в Света Гора поддържат телата си, докато дирят духовно извисяване. Изданието побира 126 традиционни рецепти от менюто на монасите, които постят 200 дни в годината. Затова основни в тях са рибата, варивата и зеленчуците. Описанията на рецептите им пък предават вековната традиция на тяхното приготвяне и наподобяват псалм, в който Епифаний внедрява и някоя поговорка, пословица или мъдрост от Светото писание, но не пропуска да даде и напътствия от типа на това да се отнесем нежно с лука, да постелим покривка, да налеем вино и да се радваме с ближните.