Маргарита Калоянова

Маргарита по образование е юрист, но по душа е пътешественик, изследовател и киноман с френска чувствителност. С изключителен усет и внимание към детайла тя умее да открива посланията на киното, скрити между кадрите, както и да разказва за далечни страни така сякаш и ние сме били с нея на път.

Music in motion

Няколко стопкадъра от „плейлиста“ с рисувана музика на художника и аниматор Теодор Ушев, споделени в един морски майсторски клас.

Punk's Not Dead

Турският режисьор Му Тунч търси отговорите с дебютния си игрален филм “Арада”, който разказва семейната му история и така открехва завесата към ъндърграунд и пънк сцената на Истанбул през 90-те.

Един човек от морето

“Един човек” на Венелин Шурелов ще заеме мястото на взривения Мавзолей на българския тоталитаризъм

В едно от своите професионални пътувания французинът Гийом Лебран странства из Истанбул, Пловдив и Солун – градове, в които културите и идентичностите се претопяват, макар и да не спират да се противопоставят.

Режисьорката Aдина Пинтилие за причините да изследва интимността

Дебютът на румънската режисьорка Адина Пинтилие "Не ме докосвай" се превърна в нарицателно за смелото кино - онова, което изважда от зоната на комфорта не само жанровете, но и зрителите

Не се страхувай, докосни ме

Кажи ми как ме обичаше, за да знам как да обичам...

Щастливият Бекет

Интерактивният спектакъл „Щастливият Бекет“ на "Център за неформално образование и културна дейност "Алос" дава творческо поле за анонимна изява на всеки, който тайно мечтае да бъде драматург за един ден.

Резидентски кандидатури

Eдин от водещите международни културни центрове за „отглеждане“ на артисти - Cité internationale des arts, обяви конкурс за набиране на кандидатури за своите резиденции.

Истанбул и неговите пространства, човешки тълпи, цветове, миризми са източник на вдъхновение за не един творец, но кадрите на Тимурташ Онан ще ни напомнят отново за града, в който сън и реалност се сливат в едно.

ФЕСТИВАЛЕН ПАНАИР НА КНИГАТА

„Willkommen“ ще се чува често из Мраморното фоайе на НДК в дните между 11 и 16 декември заради традиционно най-голямото литературно събитие в столицата - Софийския международен литературен фестивал.