Стефка Цанева

Стефка Цанева се занимава с култура и организация на културни събития. Макар работата ѝ досега винаги да е включвала широк спектър от събития и жанрове, личната ѝ страст е съвременното изкуство - гледането, мисленето и писането за него, курирането и организирането на изложби. Още от ученическите си години се развива и в радиото, като между 2014 и 2019 г. е един от създателите и водещите на предаването “Молескин” по БНР Радио Пловдив, а доскоро даваше допълнителен тласък на творческите процеси като част от екипа на Гьоте-институт България. В момента като куратор се вълнува особено от политическо изкуство, глобалната климатична криза, саунд арт, звук и звукова скулптура. А едно от нещата, което малцина знаят за нея, е, че е завършила скандинавистика, заради което говори шведски, малко датски и да, обожава Ингмар Бергман.

ЗАЩО КУРАТОРИ

Какво всъщност правят кураторите и каква е тяхната роля в изкуството днес? И изобщо трябват ли ни куратори?

НИЩО НЕ СЕ ГУБИ

Казват, че в природата нищо не се губи, а само преминава в друго състояние. Именно идеята за тази траснформация е в основата на изложбата „Нищо не се губи“ на Викенти Комитски и Франсиско Монтоя Касарес в Гьоте-институт.

НОВАТА ВЪЛНА

Кураторите Весела Ножарова, Даниела Радева и Стефка Цанева отправят поглед към най-младите в съвременното изкуство и „препоръчват“ онези автори, които според тях не трябва да изпускаме от поглед.

Към наистина важните пет неща във визуалните изкуства за последните пет години вниманието ни насочва Стефка Цанева.