Мария Жекова докосва сетивата с много финес – и вкусов, и зрителен. Сякаш всичко, което прави, къкри на бавен огън, така че излишното да се изпари във въздуха и да остане само плътност от знание, отношение и добър вкус. За масовия зрител тя е победител от предаването “Мастършеф“. Това се оказва само поводът да повярва в способностите си да създава красота, вкус и наслада, осланяйки се на своя инстинкт за модерен микс от традиция, природа и кулинария, които да са в синхрон и със сезоните. Профилът ѝ в “Инстаграм” е не само вдъхновение за кулинарни преживявания, но и за философия на храненето. Нейното хранилище за мечти се спотайва в красиво реставрирана старинна къща в сърцето на Родопите, която нарича “Силивряк“ и където посреща гости в прегръдките на чиста природа, допълнена от изящно меню, подбрани вина и искрено гостоприемство.
Преди
По образование съм фотограф и в съзнателния си живот, преди победата в кулинарното състезание, съм се занимавала изцяло и само с това.
История на добрия вкус
Дълги години се борих с наднормено тегло и имах изключително нездрава връзка с храната. Страхувах се от нея. Осъзнах, че за да си върна здравето и да направя добра връзката си с храненето, трябва да се науча да готвя и да взема в свои ръце нещата. Всичко при мен започна като търсене на правилната храна за човешкото тяло. Животът ми в планината силно ми помогна, защото открехна вратата на природната храна и сезоните, което всъщност беше ключът за мен. Така успях да преборя страховете си, започнах да готвя и да се храня с удоволствие и намерих своя смисъл в този аспект от човешкия живот. Което пък ми даде тема за разговор с хората, която преди шест години трудно се повдигаше – за българските продукти, за сезоните и за местната храна.
Микс от опит
Фотографията винаги изключително много ми е помагала, за да мога да изобразявам мислите си в този виртуален свят. Чрез снимките си, вярвам, успявам да предам на хората вълнения, а не само да онагледявам. Светлината за мен е изключително важен способ за разказ.
Съставки на удовлетворението
Обратната връзка, че разказите ми за храната и храната, която приготвям, променя отношението на хората към собствените им навици и живот. Защото храната е нещо повече от засищане – вярвам, че може да ни дава здраве и усещане за принадлежност.
Любима кулинарна дестинация
Обичам храната в Гърция. С уговорката, че не говорим за туристическата храна като пържени калмари, тиквички и гръцка салата. Храната в Гърция отговаря силно на моето разбиране. Сезонна, често растителна, със запазена автентичност. Много различна в различните части на страната, а не унифицирана. С отношение към традицията и местните продукти.
Повече на @mariajekova и @silivryak.
***
Прочетете още за кулинарните трансформации на:
Ивайло Спасов и DÖNERSTAG
Александър Таралежков и Dolma Bar
Александър Кюркиев – Сандо и Chilli Hills