Александър Кюркиев, известен повече като Сандо, е човекът, който за последните близо десет години от основаването на Chilli Hills успя да изгради истински пикантен образ на културата, свързана с лютата чушка у нас. Започва плавно с участие във фермерски и занаятчийски базари, където търпеливо и убедително възпитава отношение към лютите сосове, в чието създаване участва от посяването до извличането, приготвянето и продаването. Постепенно из страната се появяват и няколко малки бутикови магазинчета, в които човек може да открие много повече от сосове – миксове от люти подправки, салси, сладка, чипсове, зехтини, туршии, семена за отглеждане и какво ли още не, способно да вдигне пара в небцето, но и да го накара да иска още. През октомври отвори врати и семейната ферма на Chilli Hills на ул. “Маркова ливада“ в село Долни Лозен, където освен семена, саксии и продукция, посетителите на лютия рай могат да се наслаждават на природа, музей на лютото, детски кът, люти надяждания, както и всякакви тематични музикални и кулинарни събития.
Преди
Преди да стартирам Chilli Hills се занимавах с екстремни спортове и конкретно – скейтбординг. Създадох българо-английския бранд Virus Skateboards, българския портал за скейт Skatebg.com, онлайн магазина Cleckshop.com и редица други проекти в сферата на скейтa.
История на добрия вкус
Винаги съм готвил. Още от момента, когато заживях сам. Дълги години живях извън България, а покрай работата си пътувах по различни точки на света и винаги съм бил foodie.
Микс от опит
Предишният ми опит ми помага предимно с маркетинговата част на нещата, както и структрирането на бранд. Помага ми също, че съм се научил да следвам носа си, където и да съм по света.
Съставки на удовлетворението
Приготвянето на храна е свят с неизмерима дълбочина. Комбинирането на различни вкусове е безкраен процес. Откриването на нови комбинации е едно от най-вълнуващите неща, които могат да ти се случат. Обожавам усещането, когато пробваш нещо толкова добро, че засяга онази точка в мозъка ти сещате се.
Любима кулинарна дестинация
Разбира се, Азия е невероятна експлозия от вкусове, НО определено бих казал Испания: разнообразието от качествени продукти, поднесени по различен начин, регионално и средиземноморският тъч, в комбинация с божествени вина. Това е!
Бързо и мързеливо скаридено четири порции
Необходи ми са 300-400 г. скариди, консерва домати, 200 г. заквасена сметана, една глава лук, 5-6 скилидки чесън, джинджиф ил, люта чушка хабанеро или друга, пушен червен пипер, сол, черен пипер, пресен кориандър , 1 ч.ч. ориз басмати. Скаридит е се маринова т в купа с малко зехтин, сол, пушен пипер и чесън. Накълцва ш лука, запържваш до златисто, добавяш скаридите , после последова телно доматите, сол, черен пипер, лютата чушка. Като изври водата на доматите, добавяш заквасена та сметана, бъркаш. Ориза измиваш добре и вариш в пропорци я ориз вода 1:2, а после сервираш скаридено то къри върху ориз и поръсваш с накълцан кориандър .
Повече на @chillihills.
***
Прочетете още за кулинарните трансформации на:
Ивайло Спасов и DÖNERSTAG
Александър Таралежков и Dolma Bar
Мария Жекова и “Силивряк“